Följ min blogg med bloglovin

lördag 29 september 2012

Älgrullader med lingonbea

Nu när äntligen frysen är fylld med lite älgkött igen så passade vi på att ta fram en fin liten bit att göra rullader av. Dessa fylldes med västerbottensost och blandade örter från trädgården.
 
Det hade nog blivit ännu bättre att blanda västerbottensosten i lite färskost för nu smälte stor del av osten ur.
 
 

De blev i alla fall suveränt goda och det passade mycket bra med hasselbackspotatis och lingonbea till!
 
Lingonbea är något så knäppt som bearnaise med lingonvinäger. Det passar lika bra med vanlig bearnaise till, men det är roligt att kunna använda nyplockade lingon i maten.
 
Till detta drack vi ett, för oss, nytt vin - franska Maison Blanchard.

 
Först kändes det lite väl lyxigt att öppna den här flaskan till älgrullader, men maten blev så himla, himla supergod och vinet gjorde det inte sämre!
 
Vinet kommer från The Wine Company där man smidigt beställer sina viner och hämtar ut i ett paket på posten. Det som vi saknar är att de på sin hemsida inte har en enda rad om vad vinet passar bäst till.
 
 
Läste på en vinblogg där just detta vin bland annat beskrevs med något i den här stilen "taninerna dansar balett i gommen". :)
 
Vi är inga vinkännare, men vem vet en dag kanske vi också klarar av att beskriva vinerna så tjusigt!


Trevlig helg!

Mattias & Åsa
 

onsdag 26 september 2012

Det kom ett paket...

Idag kom brevbäraren med ett stooort paket!
 
I det fanns det inte mindre än 18 påsar chips - arton!!
 
 
Det var en tävling hos En smak av Karin som vi råkade vinna. :)
 
Nästan läge för en chipskväll här i sjukstugan fast det bara är onsdag?!
 
Ha en fortsatt trevlig kväll!


måndag 24 september 2012

Kretsloppshuset i Mörsil

På väg hem från en tripp till Åre svängde vi in på Kretsloppshuset i Mörsil för att äta middag.
Huset är jättefint och har en trädgård som man kan spankulera omkring i, i anslutning. I huset finns förutom själva restaurangen även butik, växthus och hönshus!
I den inglasade delen av huset finns restaurangen!


Allt i mat och fikaväg är ekologiskt.

En god grönsakssoppa med kokoskräm och lite plock från salladsbordet!


Vi handlade lite lite smått och gott i den välfyllda butiken fylld med ekologiska varor.


Det var nära att Åsa köpte några teförpackningar bara för att de var så himla snygga!


Har ni vägarna förbi Mörsil, så är kretsloppshuset klart värt ett besök!

Mattias & Åsa





söndag 23 september 2012

Citronsemifreddo


Idag firar vi Tea som har namnsdag. Det gjorde vi med äppelkaka och vaniljsås, men här kommer ett annat efterrättstips!


Äntligen har jag gjort min första semifreddo, med god hjälp av Love, och det var ju inte alls svårt. Bara väldigt gooott!


Citronsemifreddo


100 g färskost    
vaniljpulver
1 dl + 1/2 dl strösocker                   
3 st äggulor
3 dl grädde
2 st äggvitor
1 st citron
1 dl lemoncurd      


 Vispa färskost, vaniljsocker och 1 dl strösocker.
Separera äggulor och -vitor. Vispa in 
äggulorna i smeten.
Vispa grädden i en separat skål. Vänd in 
den i smeten med en slickepott.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum med 
en elvisp. Tillsätt 1/2 dl strösocker och vispa 
till en slät maräng.
Vänd försiktigt in marängen i smeten med en slickepott.
Skrubba citronen i ljummet vatten, riv skalet och pressa 2 msk citronsaft. Blanda citronskal och -saft med lemon curd.
Varva smet och lemon curd-sås i en form. Frys i minst 4 timmar.
Ta fram i rumstemperatur en stund före servering.


Mmm...!

Trodde ju innan att lemoncurden skulle bli snygga "ränder" i den vita smeten, men med våra fina ägg blev ju hela smeten väldigt gul. :)

Tänk att även denna helg gick så snabbt...









fredag 21 september 2012

Röding med Pepparrotssmörsås

Får man bjuda på en rödingsbit med goda tillbehör och ett glas vitt?

Rödingen filéade vi och sen stektes den bara i smör med salt och peppar, med röding så är ofta det enkla det godaste. Till det smakade det fint med nyplockad potatis, sallad på färska rödbetor och spenat med en dressing av vår hemgjorda vinbärs & hallonvinäger och olivolja och sen en pepparrotssmörsås till. Som pricken över i blev det med en kyld Chablis till!

Vitt vin ja, det är gott, men det är inget vi bruka hälla i oss direkt. Som vi gör med rödvinet, haha!

Det här vinet, Château de Ligny, var helt okej, bättre än så faktiskt och passade ypperligt till fina fisken. Det var inte så smörigt som vissa vita viner är. Det har goda citrustoner och känns fräscht!



Pepparrotssmörsås

1 schalottenlök
smör
2 dl vitt vin
75 g smör
pepparrot
salt och pappar

 Finhacka och fräs löken mjuk i smör i en liten kastrull. Tillsätt vinet och låt koka ihop tills ca hälften återstår. Dra av från värmen
Vispa ner smöret, lite i taget, under kraftig vispning. Smaka av med salt, peppar och nyriven pepparrot.


Rödbetor och spenatsallad

4 rödbetor
1 msk svartavinbär- och hallonvinäger
1 msk olivolja
färsk spenat
flingsalt


Koka rödbetorna med skal tills de är mjuka. Gnid av skalet under rinnande vatten eller skala dem. Skär dem i klyftor och blanda med balsamvinäger och olivolja.
Blanda spenaten med rödbetorna och strö över flingsalt.

Trevlig helg!

Mattias och Åsa

torsdag 20 september 2012

Hela Sverige Bakar

Många är dom och fler blir det. Ja, det är matprogrammen i teve jag pratar om.

Förra veckan började ett nytt, Kockarnas Kamp, som vi först hoppade över, men efter att ha hört och läst lite om det så tittade vi på det några dagar senare. Det var ju Sveriges bästa kockar som var med, men som så många andra så tycker även jag att tävlingsmomentet i detta fall kunnat strykas. Gjort lite mer av ett kockarnas "Så mycket bättre".

Ikväll är det premiär för Sjuans Hela Sverige Bakar. Jag har inte läst om det alls och inte sett en enda trailer om programmet så jag vet egentligen inte så mycket om formatet.


tv4.se

Jag kommer i alla fall att titta på första avsnittet och så mycket vet jag att Johan Sörberg ska vara med.

Bagar-Johan som jag tittade mycket på för en sisådär tio-tolv år sedan när jag var föräldraledig. Då var det inte särskilt många mat- och bakprogram. :)

Tittar du på mat i teve?

/Åsa

tisdag 18 september 2012

Apelsin- och Fänkålssoppa

Veckans soppa med apelsin, fänkål och saffran blev en riktig favorit!
Väldigt fräscha smaker!
 
 
 
Apelsin- och fänkålssoppa

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
300 g stjälkselleri
olja
½ g saffran
1 apelsin
1 l grönsaksbuljong
500 g krossade tomater
1 tsk fänkålsfrö
cayennepeppar

gräslök
turkisk yoghurt

Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skiva moroten och strimla sellerin. Fräs i olja tillsammans med saffran.

Riv sklet av apelsinen och pressa ur saften.

Tillsätt tomater, buljong och skal och saft från apelsinen till de andra grönsakerna.
Stöt fänkålsfröna lite i mortel och tillsätt tillsammans med cayennepepparen.
Koka ca 15 minuter

Garnera soppan med gräslök och servera yoghurten till.


Må så gott!

måndag 17 september 2012

En balja rött

Vi dricker alltid te, sommar som vinter och vår som höst, men nu när det är riktigt blött och grått ute passar det extra bra att krypa upp i soffan med en stor kopp gott te!

Vi har har favoriter, men testar andra smaker då och då.

Här är det Brunkullans Roobios Blåbär Vanilj.
 
 
Vi har tidigare haft deras "vanliga" röda te och det smakar Jenka, om ni minns tuggummit? Det kanske finns fortfarande, men när vi var små fanns det 50-öres tuggummin och Jenka och Shake var de bästa. :)
 
Nu är jag inte tio år längre och vill helst inte att teet ska smaka bubbelgum.
 
Det röda Blåbär och Vanilj smakade också tuggummi till en början, men när det svalnat något och blivit drickvänligt så smakade det betydligt godare. Någon riktig favorit lär det dock inte bli.
 
God kväll!
 
M+Å
 

söndag 16 september 2012

Hur många lingon finns det i världen och Äpplet faller inte långt...

Inte vet jag,a men massor fanns det i alla fall i skogen när vi var och plockade en solig höstkväll! 
 


Den fiffiga lingonrensaren som morfar byggt plockas fram varje höst!
 
 
Nu blir det sylt och så fryser jag undan några liter till glögg och lingon- och vit chokladbiscottis.
 
På förmiddagen idag kom syrran med en korg av sina egna äpplen som hon hade över!
 
Komplett med passersats och allt! :)
 
 
Eva och jag köpte våra hushållsmaskiner samtidigt så jag bör också ha en passersats liggande nånstans, men hon känner ju mig och anade nog att jag inte skulle ha en aning om var den är... Bra att jag fick låna den. :)
 
Jag brukar alltid skala och kärna ur äpplena och sedan koka dem till mos, men nu gjorde jag för första gången passerad äppelmos. Snacka om att det går snabbare när man har små äpplen!
Kladdigare, men smidigare.
Den blev god, men konsistensen blir ju en annan än vad jag är van vid. Tyvärr hann den bli lite brun.
 
 
 
Medan jag gjorde äppelmos gjorde Tea Lingon- och kolapaj som vi ska fika av ikväll!
 
/Åsa
 
 
 


fredag 14 september 2012

Mjölk är tjockare än vatten

Just nu graffitimålas höbalar runt om i Jämtland.
VallArt

Mjölk är tjockare än vatten är en kampanj bland ICA-handlare i länet.
Flera butiker i Åre säljer rekordmycket mjölk sedan priset höjts på 1 liters mjölkförpackningar med en krona. Därutöver sponsrar butikerna mjölkbönderna med ytterligare två kronor. Försäljningen har ökat uppemot 40% för den dyrare mjölken! Pengarna går direkt till mjölkbönderna och det administreras av Fjällbete, en förening som drivs av bönder i Åredalen.

Tea framför balarna som finns här i krokarna

Tänk att en prisökning faktiskt kan göra att det säljs mer mjölk - och bönderna tjänar dessutom på det!

torsdag 13 september 2012

Svartvinbärsjuice

I måndags plockade jag svartvinbär och fick riktigt god hjälp så det blev massor med bär!
 
De "rensade" kokade jag sylt på, en sylt som blev på tok för söt. Brukar dra ner på sockret, vilket jag gjorde även denna gång, men den blev god och kommer att bli super på havregrynsgröten i vinter!
 
 
Resten, större delen av bären, har jag gjort juice av. Och som jag kokat. Kokade två laddningar i tisdags, en i onsdags och sista idag. Dels har jag inte den största kitteln och dels blev det mååånga liter.  Jag fyllde 1½-liters petflaskor och stoppade i frysen så har vi måltidsdryck fullproppad med c-vitaminer så det räcker hela vintern gissar jag!

 
 
Svartvinbärsjuice
 
2 l svarta vinbär
2 l vatten
6 dl socker
 
Koka svartvinbär och vatten i ca 20 min.
Sila av i duk.
Rör i sockret tills det lösts upp.
 
Det blev lagom att späda med ungefär hälften (drygt) vatten för att få den drickklar.
 
/Åsa

onsdag 12 september 2012

Rostad grönsakssoppa med vitlökskräm

Veckans soppa är en grönsakssoppa där vi rostade grönsakerna först. Det gav en riktigt god och fyllig smak åt soppan!



Rostad grönsakssoppa med vitlökskräm

1 rödlök
2 paprikor
4 morötter
2 palsternackor
250 g körsbärstomater
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
timjan
salt och peppar
8 dl vatten
1 msk lantbuljong (el 1 grönsaksbuljongtärning)

2 dl creme fraiche


Skala och skär löken i klyftor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Skala och skär morot och palsternacka i stavar.

Ringla över olja. Krydda med timjan, salt och peppar. Rosta mitt i ugnen 20–25 minuter i 225°.
Lägg vitlöksklyftorna åt sidan. Mixa resten av det rostade med stavmixer i en kastrull. Tillsätt buljong och vatten och koka upp.

Smaka av med salt och peppar. Späd ev med mer vatten.

Mixa de rostade vitlöksklyftorna med crème fraiche till en slät röra. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med en klick vitlökskräm.


Idag skiner solen och det blir nog en tur till lingonskogen i afton!




lördag 8 september 2012

I skogen

I morse skjutsade jag iväg barnen till älgskogen där M redan befann sig (barnen fick lite sovmorgon) för att sedan åka och jobba.

De små ryggsäckarna packades med grillkorv, varm choklad, mackor, frukt, wienerbröd(!) och lite annat.
Jag tror inte att de kommer att behöva vara hungriga i alla fall.


I morgon blir det ny matsäck för då står det fotboll på programmet.

Trevlig helg!


/Åsa

fredag 7 september 2012

Kräfttoast

Bubblorna vi bloggade om för ett tag sedan drack vi till en förrätt med kräftor.
 
Man kan ju tro att fotografen hade druckit för många välkomstdrinkar då ett enda kameraklick gjordes och då kom inte ens kräftan med...

Nåja, det spelar inte så stor roll för det blev en supergod kräftröra även om bilden inte gör den rättvisa.

 
 
Kräfttoast
 
cirka 300 g kräftstjärtar
½ dl crème fraiche
100 g pepparrotsost
½ tsk stött kummin
rivet citronskal
1 knippe gräslök
salt och peppar
4 skivor vitt surdegsbröd
smör
80 g röd rom
 
Lägg hälften av kräftstjärtarna åt sidan och skär resten i bitar. Blanda ut crème fraiche med pepparrotsost, kummin, rivet citronskal, peppar och strimlad gräslök.
Stek brödskivorna i smör på båda sidor.
Fördela kräftröran ovanpå och toppa med de sparade kräftstjärtarna, röd rom och extra gräslök.
 
 
Receptet är Mia Gahnes.

Gillar man pepparrot som vi gör kan man ju gärna tillsätta lite färsk pepparrot också!


Trevlig helg!
 
 


Blossa 12


Blossapresenterade idag sin tioårsjubilar, Blossa 12.

Årets smak är Yuzu Ingefära.



Saxat från Blossa.se

"En höglänt och frostbiten sluttning i ett avlångt land i fjärran östern. Långt bort från allt vad glögg heter. Här växer yuzufrukten vilt – och har så gjort sedan samurajernas dagar. 800 mil bort möter för första gången den japanska frukten svensk glöggkultur. Och här, i vårt lika frostbitna och avlånga land i väst, står den nu klar att avnjutas. Resultatet av det osannolika mötet mellan svensk tradition och fjärran österns frukt. En lika utsökt som välbalanserad starkvinsglögg med yuzufruktens smak av både grapefrukt och mandarin – en smak som samspelar väl med ingefärans kryddighet."




Flaskan ser lika snygg ut som vanligt och pryds i år av koordinaterna till staden Kochi på ön Shikoku i Japan där yuzujuicen till årets glögg är tillverkad.
 
Ingefära är ju en av mina favoritkryddor så om bara yuzufruktens smak passar till så kan den gå hem hos mig!



Blossa X
Blossa 11
 
God Jul!

torsdag 6 september 2012

Boira

Snart fredag och dags för goda helgmiddagar igen?

Här kommer ett tips på ett vin som vi tycker är prisvärt.

 Vi drack det till helgrillad fläskfilé, italiensk potatiskaka, smörstekta kantareller och goood rödvinssås! Fläskfilén hade legat i marinaden med stort M ett dygn innan och när vi hade tagit ur köttet från marinaden använde vi marinaden som såsbas!

Tillbaka till vinet...

Det är ett italienskt vin, Boira Sangiovese, ett fruktigt, smakrikt och lagom fylligt vin som passade utmärkt till grillat fläskkött!

Saxat från Systembolaget: "Aningen bränd, fruktig smak med inslag av fat, körsbär, tranbär och lakrits."

Nr 32431


På Systembolaget brukar man alltid få så bra hjälp med att välja viner. Den här gången var det dock en riktigt ointresserad kille som lät lagom uttråkad när vi bad om hjälp, men han kunde sitt jobb utan att vara serviceinriktad (även om jag fortfarande tror att han bara pekade ut en vin på måfå). :)


Nu Robinsonfinal!

 

tisdag 4 september 2012

Vinbärsfrossa

Hönsen har plockat det mesta av våra vinbär i år, men som tur är så har vi gamla och höga buskar så bären längst upp har vi fått plocka själva. :)

Här kommer några av mina vinbärsfavoriter:
 
 
 
 
 
 
 
 
Och slutligen rödvinbärsgelé: 
 
 

 
 
Rödvinbärsgelé
 
1 dl vatten per liter röda vinbär
9 dl socker per liter avrunnen saft

Skölj bären, stjälkarna kan vara kvar. Koka bär och vatten tills bären saftat, ca 5-10 minuter. Sila och
mät upp.
Låt saften koka upp. Ta av från värmen och rör ner sockret, rör tills sockret lösts upp och koka upp på nytt tills det bubblar på hela ytan.
Ställ åt sidan 5 min. Ta bort hinnan som bildas.
Ös upp i små burkar.
 
 Går snabbt att rafsa av några klasar vinbär och koka gelé och gott till steken eller tjälaknulen!
 
 
 
 


måndag 3 september 2012

Fjällutflykt

Tidigt på morgonen i lördags skjutsade vi Love till Kall. När vi installerat honom i församlingsgården som inhyste massa träningssugna killar, luftmadrasser och fullpackade trunkar så for vi vidare till Åre.
 
 
En kortare fjällvandring gjorde vi. Solen sken och det var riktigt varmt och skönt!

Första stoppet i Åre blev dock på Åre Bageri. Vi köpte som vanligt kardemummabullar med citron. Nybakat, ekologiskt och gott!
 
 
I ryggsäcken fanns mackor med stekta ägg och även rökt älghjärta.
 

 
Jag har haft lite svårt för konsistensen på hjärtat, men nu blev M tipsad om att torka det i ugnen efter rökningen och det blev ett bra resultat.

 
Bättre start på höstmånaden september kunde vi inte fått!
 
/Åsa
 

söndag 2 september 2012

Roast a Toast

God morgon!
 
För flera månader brann våran gamla brödrost.

Vi är inga storätare av rostat bröd, men det är gott ibland, särskilt med hembakad franska!

Nu har vi köpt en ny och jag hoppas kvalitén på denna är lika bra som på den förra som höll i ca 20 år.


Hm, det blev visst ett självporträtt också...



Lägger in en frukostbild också med fina mjölkflaskan som vi fick av familjen A. Tror dock att vi kommer att ställa fula mjölktetror på matbordet även i fortsättningen. ;)

 

lördag 1 september 2012

Blueberry Limoncello

En drink vid festliga tillfällen är ju väldigt gott, men vi är helt urkassa på att blanda till goda drinkar. Utbudet i barskåpet brukar också vara för tunt och ganska oinspirerande.
 
Härom helgen  bjöd vi dock våra middagsgäster på en välkomstdrink och efter några missöden blev den faktiskt god!
 
Vi blandade enligt konstens alla regler, men det smakade beskt som tusan. Till sist kom vi underfund med att det flaskvatten vi köpt, Schweppes-nånting, visade sig vara boven. Inget annat hade vi hemma så det fick bli fruktsoda istället. Då blev det för sött, men det smakade i alla fall gott.
 
M i action! Bänken är full med drinktillbehör och förrättsförberedelser. :)
 
Blueberry Limoncello
 
 
1 dl blåbär
3 msk strösocker
3 msk citronjuice
limoncello
kolsyrat vatten
 
 
Mixa blåbär med sockret och citronjuicen. Blanda i en slurk  limoncello och frys i ca 2 timmar.
 
Blanda frysblandningen med mera limoncello och fyll upp med kolsyrat vatten.
 
Skål!
 
Barnen fick likadana bortsett från att deras var utan limoncellon.
 
Fråga: Hur gör man frukt- och bärdrinkar som inte blir "sörjiga"?