Följ min blogg med bloglovin

onsdag 31 oktober 2012

Snabblagad lax med risonirisotto

Lax tycker vi är väldigt gott, och det är ju snabbt och enkelt att tillaga också!

Förslag till den här rätten hittade jag i ICA Maxis receptfolder, men då var det med findus (?) färdiga fisksås, eftersom vi inte brukar vara så förtjusta i färdiga såser gjorde jag en egen sås till. 


 
Så här gjorde vi:

Fisken:
4 bitar Laxfilé
Olivolja
Salt & Peppar

Risotton:
3 dl Risoni
Olivolja
2-3 mskVitt vin
7 dl Grönsaksbuljong
1 dl riven Västerbottensost
Gräslök

Såsen:
Smör
Fiskbuljong
1 dl vitt vin
3 dl grädde
Maizena
Dill

Laxen:
Fisken la vi i en ungsform och ringlade över lite olivolja, saltade och pepprade, in i ugnen i ca:200 grader i 15-20min.

Risotton:
Risonin får fräsa några minuter en kastrull med lite olivolja utan att det tar färg, tillsätt sedan vinet och låt det koka in, tillsätt sedan grönsaksbuljongen i omgångar och låt det småputtra i ca 15min eller tills risonin är mjuk, riv sedan ner västerbottensosten och finskuren gräslök, smaka av med salt och peppar.

Såsen:
Smält någon matsked med smör, smula ner buljongtärningen och låt den fräsa lite i smöret, tillsätt 1 msk maizena och sedan vinet och grädden, låt såsen koka ett tag under omrörning, lägg sedan i dillen och smaka av med salt och peppar!

Vi serverade lättkokta sockerärtor till.

Ha en bra onsdag!

Mattias

söndag 28 oktober 2012

Vintertid

Långfrukost blev det för oss idag. Ofta är det någon i familjen som ska iväg på någonting så nu var det ett tag sedan vi var samlade hela familjen och alla hade gott om tid.
 
 
Igår fyllde vi på välbefinnandet med en tur till frisk fjälluft (-2°), strålande sol, skidåkning och trevligt sällskap!
 
 
Ha en trevlig söndag!
 
/M+Å
 
 

fredag 26 oktober 2012

Balsamicokyckling med tagliatelle

Ett gott och enkelt tips för fredagsmiddagen kommer här!

 
Det blev väldigt fina smaker av Italien och marinaden kommer att funka superbra till grillat också!


Balsamicokyckling med tagliatelle

kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
3 msk balsamvinäger
2 msk olivoja
4 msk soja

tagliatelle
4 msk röd pesto
40 g parmesanost , förresten ös på med mera om du har lust!
1 dl grädde
50 g spenat

salt o peppar


Blanda vinäger, soja, olja och hackad vitlök till marinaden. Marinera kycklingfiléerna i minst 2 timmar, vi lät dem ligga över natten.

Koka pastan. Vänd i pesto och grädde, avsluta med spenat och riven ost. Smaka av med salt och svartpeppar.

Låt marinaden rinna av. Salta och pappra och stek filéerna. Jag tänkte ugnssteka kycklingen, men de blev aaaaldrig färdiga så det blev stekpannan till sist. :)

Servera kycklingen med pastan.


Ikväll blir det maskeraddisco för minstingen och vinprovning för mig. "Grubbarna" ska förbereda morgondagen. Snön yr utanför fönstret och det är helg!



torsdag 25 oktober 2012

Beroende

Vi har snöat in på Ryvitas Multi-Grain totalt!

Gott, knaprigt, knastrigt och hyfsat beroendeframkallande. :)

 
 

Det finns inte på ICA här och det kanske är lika bra det. Antagligen hade vi levt på dessa då middagsplaneringen går på sparlåga och vardagsmatsinspirationen nästan är obefintlig.

Idag hade jag en fin laxbit och ett paket saffran. Slantade morötter i botten på en form, la fisken ovanpå och slog över en sås av grädde, saffran och torkad chili och in i ugnen. Kokade ris till och trodde att jag hade torsdagsmiddagen i hamn.
Tog första tuggan och kände... risgrynspudding med saffran. :( Som i och för sig är gott, men inte tillsammans med fisk och chilihetta.
Ingen hit med andra ord.

Snart är det mat- och bakteve resten av kvällen.

Må så gott!

/Åsa



onsdag 24 oktober 2012

Hemgjord soppa?

En vän till oss frågade för ett tag sedan om vi aaaldrig köper halvfabrikat? Och svaret är förstås nej, här görs allt från grunden, vi bakar allt bröd själva, ystar osten själv och stoppar egen korv!

Eller förresten det är väl inte riktigt sant... :)

Korv och makaroner till exempel, det är väl helfabrikat?



Veckans soppa blev också en färdigsoppa i grunden.


Vi hade lite hemmarökt (!) lax som blivit över sedan vi gjorde laxtoast och resterna av den åkte ner i soppan tillsammans med strimlad fänkål, tomat och purjolök.

Till soppan serverades ännu ett helfabrikat, creme fraiche med franska örter.

Soppan tog ca 10 min att laga, och var helt ok, men inte som hemlagad förstås :)

M&Å


måndag 22 oktober 2012

OPD

Ingen av oss har nånsin hållit på med några särskilda dieter, vilket kanske är konstigt med tanke på att "alla" kör med LCHF.
 
Att äta efter sunt förnuft och lagom är bäst funkar hyfsat bra även om det blir lite mycket av det goda ibland.
 
 
Nu har visst ordförande för Svensk Potatis testkört OPD, Only Potatoe Diet, och det lät ju nästan som en diet i min smak. Jag skulle kanske behöva addera lite sås till bara.
 
Pärer och sås det är som min melodi!
 
Det är därför jag skulle ha svårt för andra dieter, jag har svårt att tänka mig att utesluta potatis (eller pasta och ris för den delen).
 
 
Läs mer om OPD här och testet som Lars Elofson precis genomfört här.

Tack för alla fina kommentarer om vår kokbokshylla!

/Åsa

lördag 20 oktober 2012

På kokbokshyllan

Tre nya kokböcker har kommit upp på hyllorna!

En fick Åsa i present, jättefina Örtamat av Monica Ahlberg. Hon har ju gett ut flera fina kokböcker, men sedan innan har vi bara Rosendals Trädgårdscafé av henne så det var kul att få en till!
 
 
Två andra köpte vi med jultidningarna. Båda har länge stått på önskelistan och det är dels Baka i långpanna, Ann-Kristin Hallgren - perfekt för latmansbagaren som helst gör allt i långpanna. :)

 
Den andra är Vilt med Salming Mat från naturens skafferi. Han gör inte bara kalsonger den ärrade hockeyhjälten, han ger ut kokböcker också och det här tror jag är hans andra kokbok.
 
Vi  har hunnit bläddra i den lite smått, men den innehåller helt fantastiska bilder!
 



 
Vi har varit ute nästan hela dagen så nu ska vi tina upp lite innan det är dags att fixa lördagsmiddag!
 
Trevlig helg alla!
 

torsdag 18 oktober 2012

...med smak av äppelpaj

Havregrynsgröt, havregrynsgröt, havregrynsgröt, mannagrynsgröt, havregrynsgröt, havregrynsgröt och mannagrynsgröt, ja så ser det ut på vårt frukostbord under veckorna.
 
Det är ganska bra frukostar ändå, men det är så lagom kul med havregrynsgröt jämt och ständigt. Toppar den med banan och kanelrostade solrosfrön oftast, likaså barnen som även tar sylt på sin.
 
För en tid sedan köpte jag Saltåkvarns Dinkelgröt. Vi var rätt svala i vårat omdöme om den. Blandar man dem med havregrynen så blev det däremot gott!
 
Idag gjorde jag en specialare och bjuder nu på bilder från en ganska så vanlig grå torsdagsmorgon...
 
 
Gröt med smak av äppelpaj
lagom mycket till en pytteportion, en vuxenportion och ett jättelass
 
3 dl fiberhavregryn
1 dl dinkelgrötsgryn
2 dl äpplejuice
6 dl vatten
salt
kanel
russin
 
Koka gröten som vanligt och blanda i russinen när den kokat klart.
 
Det blir lite sötare, men också lite godare! :)
 
Det är även gott med rivet äpple i gröt, men i morse fanns inte tiden. Förutom att göra i ordning frukosten skulle jag ju hinna duka, fota, fixa frukost åt hönsen, läsa tidningen, äta och ja sen iväg till jobbet.
 

 
Med det önskar jag en god frukost!
 
/Åsa
 
 
 
 

onsdag 17 oktober 2012

Canneloni med kantareller och vb

Canneloni går ju att göra i alla möjliga olika smaker och varianter. Den här gången lät jag mig inspireras av Remsans, men tog bort en del och la till en del.
Kantareller och västerbottensost är en fin kombo som även känns höstig och fin!

Jag var rädd att de skulle bli lite torra eftersom såsen inte täckte cannelonin, men det gick bra.

Canneloni med kantareller och västerbottenost

250 g färska lasagneplattor, 12 st eller dela 6 större på mitten
1 gul lök, hackad
4-5 g rivna morötter
200-300g förvällda kantareller
2 dl crème fraiche
färsk timjan el torkad timjan
salt och peppar
3 dl vispgrädde
3 dl riven västerbottenost


Stek löken mjuk i lite smör. Tillsätt moröttena samt svampen och stek allt i ca 5 minuter. Vänd ned crème fraiche, timjan, sop. Dra åt sidan.

Koka upp vatten i en gryta. Förkoka varje lasagneplatta ½ minut, ta upp med hålslev och lägg på ett par skedar svampröra och rulla ihop. Du hinner fylla en rulle medan du förväller nästa platta. Lägger du i alla plattorna i grytan på en gång så klibbar de ihop när de sedan väntar på att bli fyllda.

Lägg rullarna i en ugnsform. Vispa ihop grädde med västerbottenost och slå över rullarna. Gratinera i ugnen i 20 minuter 225°.

Servera tillsammans med en sallad.

Här fick vi en hel del snö igår, årets första, och en del är kvar även idag.


MÅ så gott!

söndag 14 oktober 2012

En ruggig söndag i oktober.
 
 
Jag väntar på att familjen ska komma hem.
De väntar på plogbilen(!).
 
/Å

lördag 13 oktober 2012

Rom punsch med ingefära

Får man bjuda på en lördagsdrink?
 
 
Rom punsch med ingefära
 
2 tunna skivor ingefära
2 cl mörk rom
1 msk honung
2 msk limesaft
is
ginger ale


Mortla ingefäran. Tillsätt rom och honung. Rör tills honungen lösts upp.
Tillsätt limesaften. Sila upp i isfyllt glas och fyll sedan upp med gingerale.
 
 
Vi gjorde den första gången när tjejerna var här på middag för ett tag sedan. Då hade den en något mer sjaskig färg. Kan vi ha haft i för mycket rom, Eva? :)
 
Jag skrev 2 cl rom, men det är ju en smakfråga. :)
 
 
 
Håll till godo för det är inte ofta det bjuds på drinkar här! :)
 
Trevlig lördag!
 
Avslutar med en bild som Mattias precis skickade från Höglekardalen där han och barnen är på barmarksläger.
 
 
Barmarksläger var det ja...


onsdag 10 oktober 2012

P som i pannbiff och pressgurka

Nästan det godaste som finns!

I söndags bjöd M på den typ av mat som passar mig allra bäst. Inget jätteavancerat kanske, älgpannbiff med pärmos, men SÅ gott!

I pannbiffarna la han en bit västerbottensost och det blev en hit! I och för sig är det nästan alltid en hit med vb!!
 
 
Rester från rödvinssåsen dagen innan utgjorde basen för gräddsåsen, rödvinbärsgelé och pressgurka passade utmärkt till.

 
Pressgurka gjorde jag samma dag i en 1-2-3-lag.
 
1 dl ättika
2 dl strösocker
3dl vatten
 hackad dill
1 gurka
 
Lös upp sockret i ättika och vatten (jag värmde vätskan tills sockret lösts upp helt). Låt lagen svalna. Skiva gurkan tunt. Varva gurka och dill i en burk och slå till sist över lagen.
 
För mig är det här farmor-gurka och jag kan äta den till det mesta!
 
/Åsa


måndag 8 oktober 2012

Citroncupcakes med vallmo

Tea har varit i bakartagen och gjort jättegoda cupcakes!
 
Hon gjorde allting själv, men Åsa hjälpte henne att läsa receptet och när vi kom till frostingen (och Åsa tänkte fel) så hjälpte Mattias till att rädda den. I receptet stod det bara 2 citroner och inget annat än att man skulle "blanda allt till frostingen" så det blev en tankevurpa som resulterade i saft från två citroner + skal och man kan säga att frostingen blev nååågot rinnig.
 
 
 
Åsa gjorde ibland en citronkaka med vallmofrö och kombinationen citron och vallmo är verkligen inte så tokig!
 
Receptet hämtade vi från Hela Sverige Bakar, men det bör nog tilläggas att receptet från början tydligen var Leilas. Så ingen tror något annat. :)
 
3/4 av familjen på benen idag!
 
/MÅ

söndag 7 oktober 2012

Efterrätt med flarn

Förra helgen bjöd jag som sagt skrivet hem tjejvännerna på middag.
 
Det var jättetrevligt, men tyvärr tabbade jag mig med lingonmoussen som vi skulle ha till efterrätt.
 
Jag började redan på förmiddagen och gjorde enligt ett recept jag hittat. Man skulle ha hela lingon i, men hade jag tänkt till så skulle jag ha mixat dem istället för nu smakade det bara söt grädde. Trots det ställde jag in dem i kylen för att de skulle stelna lite. Gick och surade över det där ett tag och tog sedan och gjorde ett förök till första hjälpen. Jag trollade fram några lingon till som jag mixade med lite citronsaft och sötade en aning. Vid servering så la jag på lite av de mixade lingonen, lite hyvlad choklad och flarn. Lingonröran syrade till lite extra och gav det lite mera lingonsmak. Inte bra, men bättre. :)
 
Innan kände jag mig rätt säker på att moussen skulle bli bra, men jag var lite mer osäker på flarnen som jag skulle göra för första gången. Men de blev faktiskt bra!


 
Flarn
 
25 g smör, rumstemperat
½ dl mjöl
½ dl socker, knappt
50 ml glykos
 
Vispa ihop och spritsa sedan ut smeten i längder på en plåt. Lämna mellanrum mellan så de inte flyter ihop.
Grädda i 175° i ca 10 minuter. Låt svalna och bryt sedan i lagom stora bitar.
 
/Åsa
 
 


fredag 5 oktober 2012

Potatiskaka

Fredag igen och veckan har gått fort, jag har ju inte ens bloggat om förra helgens tjejmiddag.

Vi började med en laxtoast som bestod av levainbröd, lax som M rökt i röken, senapsdressing med dill och honung i, rostade solrosfrön och lite grönsaker.

Till varmrätt helstekte jag en bit innanlår av älgkalv och till köttet åt vi potatiskaka, balsamicosås och sallad på färska rödbetor.

Eva hjälpte mig att rodda ihop varmrätten och lägga upp den på tallrikarna och det är jag så tacksam över eftersom jag och steka/skära kött inte är nära vänner än.

Efterrätten har inte gjort sig förtjänt av ett eget inlägg, men får det i alla fall.



Jag har redan bloggat om potatiskakan, men då receptet efterfrågades så kommer det här igen:




Italiensk potatiskaka

2 paket bacon
5 st bakpotatisar
1 msk maizena
200 gram parmesanost
2 msk färsk basilika, finstrimlad
1 msk färsk timjan, finstrimlad
salt och peppar

Sätt ugnen på 190°.

Klä en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna, lägg baconskivorna omlott.

Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt. Blanda potatis, parmesanost, basilika, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Salta och peppra.

Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen.


Vik över baconändarna ovanpå. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas.

Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna, fortfarande under press, i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Man kan förbereda detta dagen innan.

Skär potatiskakan i tjocka skivor när de ska serveras och stek dem i lite smör i en stekpanna tills de är genomvarma och fått fin färg.

Det räcker till ca 8 pers.


Till köttet och potatiskakan drack vi SomeZin på BiB. Ett riktigt bra vin som vi ofta köper. Det är ganska fylligt, men passar ändå bra att även dricka efter maten.
systembolaget.se

När jag jobbat klart ikväll ska vi äta gott och sedan knölar vi nog ner oss soffan och kurerar våra förkylningar med att slappa och försöka att inte lalla med i Doobidoo... :)
 
Trevlig helg alla!
 
 
 

torsdag 4 oktober 2012

Kanelbullar

Det är väl inte någon som har missat att det är Kanelbullens Dag idag, 4 oktober!
 
 En fikatant som jag behöver inte tjusiga verk som cupcakes och macroner* för är det något fikabröd som jag gillar bättre än andra så är det just kanelbullar på delad plats med kärleksmums!
 
 Vår frys har varit tom på kanelbullar alldeles för länge så nu har jag gjort en omgång bullar som jag hoppas kan få sjuka ungar glada!
 
 
Mitt bästa tips för goda bullar är mycket fett och inte för lång avbakning.
 
Idag gjorde jag vanliga kanelbullar, men oftast gör jag "kringelsnurror" som jag penslar med smör efter gräddning och doppar i strösocker.

 
 
Vetedeg

400 g smör
400 g socker
1 l vätska
150 g jäst
2,2 kg vetemjöl
salt
nystött kardemumma

Må så gott och proppa gärna i er ett gäng bullar en dag som denna!

/Åsa

*Makroner har jag ännu inte ätit. ;)


 

tisdag 2 oktober 2012

Älgörtste

Här lever vi fortfarande i sjukstuga och barnen är riktigt genomförkylda. Roligare kan de få ha tycker jag!

Nu har de i alla fall återfått den mesta matlusten sedan några dagar så nu frossar vi i c-vitaminer och vitlök med en förhoppning att förkylningarna ska backa tillbaka lite snabbt.

 
 


I somras gjorde jag ett koncentrerat älgörtste och frös in i iskuber. Enkelt att bara slå över hett vatten på iskuben och en klick honung. På bilden ovan skivade jag i ingefära också.
Älgörten innehåller salisylsyra och verkar inflammationshämmande, men mest är det gott!


Tips för att mota bort förkylningen?

/Åsa