Följ min blogg med bloglovin

söndag 17 mars 2013

Utflyktspiroger



Den här skidtävlingshelgen har så här långt bjudit på fantastiskt vinterväder med strålande sol och matsäckskorgen är som vanligt packad.

Vi har använt oss av Anette Rosvalls recept i grunden när det gäller laxpirogerna, men en hel del omgjort. Vi gjorde dubbel sats av degen och gjorde en blandning av korv, bacon, lök, cremefraiche röd chili och tomatpuré som vi fyllde hälften med.


Laxpiroger

25 g jäst
150 g smör
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 ägg
12 dl vetemjöl

2 hg rimmad lax
1 kruka dill
4 msk gräddfil
salt och peppar


 Rör ut jästen med några matskedar av mjölken. Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll blandningen över jästen, tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa i ca 60 minuter.
Gör fyllningen/fyllningarna under tiden.

Skär små bitar av lax, hackad dill och gräddfilen. Smaksätt med salt och peppar.

Kavla ut degen och ta sedan ut runda kakor (ca 12-15 cm i diameter). Lägg en dryg matsked på varje rundel, tryck ihop noga  och lägg sedan pirogen på en plåt och låt jäsa i 20 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225° i 15 minuter.





Kivik skickade några fruktdrycker som passade bra att testa idag.

Det var dels en  mindre förpackning, 25 cl,  med sötad dryck, sedan var det den vi vuxna roffade åt oss. Den var större, 33cl, och en ren fruktdryck utan tillsatt socker. Love som klunkade i sig av båda sorterna hissade den osötade högst och jag tror honom för den var väldigt god!

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar