Följ min blogg med bloglovin

torsdag 28 februari 2013

Sweetchilibiff

 Här har woken fått sällskap av fräscha äpplen och en sweetchilisås!
 

Sweetchilibiff med couscous

Couscous för 4 port
½ purjolök
½ zucchini
2 äpplen
500 g älgbiff
salt och peppar
olja
2 dl creme fraiche
sweetchilisås, efter smak!
ca ½ dl vatten
cashewnötter
 
 
Koka couscousen och ställ åt sidan.
Strimla purjolök. Dela zucchinin mitt itu och skär skivor. Skär äpplet i tunna klyftor. Woka purjolök och zucchini i olja, salta och peppra. Lägg åt sidan. Woka äppelklyftorna. Lägg åt sidan.
 
Stek köttet snabbt i olja, salta och peppra.
Blanda i purjolök, zucchini och äpple och blanda runt. Rör ner crème fraiche, sweet chili och vatten, låt det bli varmt.
Servera med couscous och cashewnötter.

Lite torkad chili skulle gett den lite mer bett, men det får bli nästa gång.

/Åsa

onsdag 27 februari 2013

Italiensk soppa med tortellini och pesto

Sopptajm igen!

Även denna vecka testade vi en, för oss, ny soppa. Det är en snbblagad variant som gick hem hos både stora och små, mest tack vare den mättande och goda tortellinin kanske.

 
 
 
Italiensk soppa med tortellini och pesto
 
1 gul lök
2 morötter
1 l vatten
1 tärning hönsbuljong
400 g färsk tortellini, vi tog ricottafylld
2½ dl gröna ärter
4 msk pesto
1 citron, saften
salt o peppar
parmesanost
 
Skala och hacka löken, skär morötterna i tärningar. Bryn lök och morötter i lite olja i ett par minuter.
Tillsätt vattnet och buljongtärningen och låt koka knappt 10 minuter.
Lägg i tortellinin, ärter och pesto och koka ytterligare 2 minuter. Här får man anpassa tiden för tortellinin enligt koktiden som anges på förpackningen.
 
Smaka av med salt, pappar och citronsaft.
 
Servera med hyvlad parmesan.
 
Jag tror att det hade varit gott med lite vitlök i också!



Jag tror att vi hoppar dopingen ikväll och tittar på Mästerkockarna som vanligt på onsdagkvällarna.

/Åsa

 

tisdag 26 februari 2013

Bananoffeepaj

Det blev mer än halva burken kondenserad mjölk kvar sedan jag bakat kakorna så ett par dagar senare gjorde vi Bananoffee pie. Eller en variant av det kanske då jag aldrig ätit det, men hört talas om flera gånger.
 
 
Bananoffeepaj
 
10 digistivekex
50 g smör, smält
2 tsk kanel
2 bananer
½-1 burk kondenserad mjölk, kokad
vispad grädde
 
Stöt kexen till smulor (Tea la kexen i en påse och slog med mortelstöten). Slå smöret över smulorna och blanda ihop tillsammans med kanel.
Tryck ut blandningen i en ugnssäker form. Grädda i 180° i 10 minuter. Låt svalna.
Bred den kondenserade mjölken (dulce de leche) över kexsmulorna. Lägg på bananslantar och spritsa med vispgrädde på. Vi tog bottensmulor som blivit över och strösslade på som dekoration.
 
Sött, sliskigt och smarrigt!
 
 
 
Nästa gång tror jag att jag lägger till några hallon som ger lite fin syrlighet till allt det söta. Kanel tror jag inte man brukar ha(?), men det passade finfint till!
 
 
Egentligen gjorde inte jag något alls på den här pajen/kakan utan låg mest på soffan och delade ut uppgifter till  M o T som verkställde de hela. :)
 
/Åsa
 
 

måndag 25 februari 2013

Ankarstock

Det är långt mellan matbrödsbaken, men idag blev det tid för några limpor!
 
De här ska man göra en fördeg till, helst dagen innan, men i morse blandade jag ihop den och bakade limporna efter middagen.
 
 
Ankarstock, 4 limpor
 
Fördeg, dag 1:
50 g jäst
3 dl kallt vatten
3 dl rågsikt
 
Lös jästen i vattnet och blanda i rågsikten. Plasta bunken och ställ i kylen över natten.
 
50 g margarin
7 dl vatten
3 dl farinsocker
salt
1 msk soja*
7 dl vetemjöl special
17 dl rågsikt
 
Häll över fördegen i degbunken. Smält margarinet och tillsätt vattnet, värm till 37°. Häll vätskan i degbunken tillsammans med farinsocker. salt och soja. Tillsätt mjölet och arbeta degen i maskin på låg hastighet i ca 15 minuter.
Jäs i 30 minuter.
Dela degen i 4 delar och arbeta till limpor. Lägg limporna på plåten och pensla gärna med olja mellan dem.
Jäs 30 minuter.
Grädda i 200° i ca 40 minuter.
Pensla ev med mjölk efter gräddning.
 
*Vi hade ingen soja hemma, men jag tyckte att det blev bra ändå.
 
 
Det här är ett lättbakat bröd som smakar precis som råglimpor ska!

/Åsa
 
 
 


fredag 22 februari 2013

Chokladkakor med dulce de leche

Började dagen med att ställa en kastrull med vatten och en burk kondenserad mjölk på spisen. Nu några timmar senare sitter jag här med en kopp te och mumsar på en väldigt god småkaka med dulce de leche!
 
Den kondenserade mjölken, Dulce de leche, lät jag koka i tre timmar då den hunnit bli lagom seg och kolaaktig!
 
 
Jag använde Linda Lomelinos recept på Chocolate cookies with dulce de leche som grund och ändrade lite smått efter mitt tycke.
 
 
 
Chokladkakor med dulce de leche
 
55 g smör
150 g muscovadosocker
25 g kakao
1-2 ägg
salt
1/4 tsk bakpulver
130 g vetemjöl
½ burk kondenserad mjölk
 
Smält smöret tillsammans med socker och kakao. Blanda ner ägg och salt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smörblandningen.
Låt degen stå kallt i en halvtimme.
Rulla bollar, ca 20-25g, och lägg på plåt. Gör en liten grop i varje boll och klicka i kondenserad mjölk.
 
På vissa kakor täckte jag kolasmeten med en bit deg och vissa fick vara utan. Lite flingsalt på är gott!
Grädda i 175° i ca 10 minuter.
 
 
Mina blev något mjuka, men smakade meeeeer!
 
 
 
Nu är det fredag igen och förhoppningsvis är vi inne på sluttampen när det gäller Teas förkylning, det är en seg rackare.
Killarna har åkt till Sundsvall för skidskytte i dagarna tre.
Tur att vi som blev kvar hemma har goda kakor att trösta oss med!
 
Trevlig helg!
 
/Åsa
 
 

onsdag 20 februari 2013

Banana Fudges Cupcakes

Nu är det tredje veckan som vi har sjukstuga här hemma, nu är det Tea som är hemma från skolan med halsont och hosta.

Ett friskhetstecken kom igår när hon ville baka, hon skickade ett beställnings-meddelande till mig när jag var på jobbet:

Bananer, Kanel, Gräddfil plus 200g mini nonstop! Helsningar Tea.

200gr nonstop kändes ganska mycket, några i miniformat fanns inte på de affärer jag var in på, så det fick bli 5st förpackningar Smarties a' 38gr/st! När jag sen kom hem upptäkte jag att hon missat att skriva choklad före 200g, och att det inte skulle behövas 200gr nonstop.

Märkligt nog gick alla Smarties åt, det vart 12 cupcakes med 6 smarties på varje, 72 smarties gick åt till det det betyder att det är ungefär 15 smarties per förpackning, om nu inte det vart lite svinn förstås :)


Banana Fudges Cupcakes
ca 12st
3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakaopulver
salt
100 g mörk choklad
2 skivade bananer
1 msk kanel
Chocolate fudge glaze:
1,5 dl vispgrädde
2 msk honung
4 msk farinsocker
1 tsk malen ingefära
1 msk smör
200 g mörk choklad
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smält chokladen och vänd ner i smeten. Blanda ner skivade bananer och kanel. Fyll formarna till 2/3. Grädda i ugnen i 175°  i 15 min minuter.
Koka upp vispgrädde, honung, farinsocker och ingefära. Låt svalna lite. Rör ner smör och finhackad choklad så att det smälter. Låt fudgesåsen svalna innan du glaserar cupcakesen. Garnera med färgglada smarties!

/Mattias


måndag 18 februari 2013

Älgbiffar med tabbouleh med morots- och vitlöksdipp

Köttfärs är nog det vi äter mest i köttväg hemma och som tur är kan vi ju fylla på frysboxen med nytt varje höst under älgjakten. Tyvärr så spelar det ingen roll hur mycket köttfärs vi gör, det tar i alla fall slut innan hösten kommer igen. Vi är bortskämda när det gäller kött och köttfärs och eftersom vi brukar ha så gott om kött efter jakten köper vi ytterst sällan kött på affären.

I fredags gjorde vi pannbiffar med vitlök och åt tillsammans med en slags tabbouleh och morots- och vitlöksdipp. Det gjordes inte i en hast, men det är inte en särskilt avancerad rätt även om det är ett långt recept. Dippen blev extra god av att använda rostade morötter!



Färsbiffar och tabboluleh med morots- och vitlöksdipp
500 g älgfärs
1 dl havregryn, blötlagda
salt o peppar
2 vitlöksklyftor, pressade
Blanda och forma till små biffar och stek i smör.

250 g tomater
1 paprika, gul
3 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
Salt o socker
1 burk kidneybönor
3 dl bulgur, kokt, kall
1 dl örter, persilja o dill
Dela tomater o paprika i bitar
Blanda ihop vinäger, vitlök, olja, salt och socker. Vänd ner grönsakerna i dressingen, blanda i bönor, bulgur och örter.


4 morötter
10 vitlöksklyftor
olivolja, både till rostning och dippen
1 dl turkisk yoghurt
finhackad persilja
citronjuice, en skvätt
salt och peppar
Skär morötterna i bitar, lägg dem och vitlöksklyftorna på en plåt, ringla över olja och salta. Rosta i ugnen på 225° i ca 30 minuter.
Mixa morötter och vitlök, blanda i yoghurt, olja och citronsaft. Blanda i oljan, lite i taget och smaka av med salt och peppar.
Servera biffar och tabbouleh med rödlöksskivor, pitabröd, morots- och vitlöksdipp.

Rackarns vad gott det blev!

/Mattias & Åsa



torsdag 14 februari 2013

Här kommer ett tips på en fin trerätters att bjuda sin kära på en Alla ♥-dag som denna.

Det är Maritas halvåtta hos mig-meny som får en repris idag:



Fruktig räkcocktail


Örtmarinerad lammytterfilé med potatispate, rödvinssås och morotsbearnaise.


Chokladfondant med fryst vitchokladmousse och jordgubbar med passionsfrukt.

Maritas bloggning finns här!



Ta hand om er och era nära och kära idag. Imorgon. ...och alla andra dagar.

/Mattias & Åsa







onsdag 13 februari 2013

Tomatsoppa med chili och ingefära

 Veckans soppa blev en tomatsoppa med chili och ingefära. Tomat och ingefära använder vi inte så ofta tillsammans, men i den här soppan blev det en bra kombo!

Inspirerad av Johanna Westman så serverade vi ett "nötfräs" till och som så ofta så blir tillbehöret pricken över i.

 Istället för att rosta nötter och frön så fräste vi dem i smör tillsammans med cayenne, paprikapulver och salt. Vi använde cashewnötter, sesam- och solrosfrön.


Tomatsoppa med chili och ingefära

1 msk smör
1 msk olivolja
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1/2 st  röd chili
1/2 tsk chilipulver
finriven ingefära
salt
1 fp tomater, hela
2 dl vatten
2 dl kokosmjölk  (extra krämig)
 Hacka lök och vitlök fint. Mjukstek lök och vitlöki smör och olja, tillsätt chili, ingefära och salt och fortsätt steka någon minut. Häll i tomater och låt allt sjuda i 10 minuter. Mixa soppan slät. Värm kokosmjölken för sig. Blanda tomat och kokosmjölk.

Det räckte precis till våran familj, men är man fyra vuxna då blir det alldeles för små portioner.

Nu är det dags att kolla i damernas VM-skidskytte!
/Åsa

tisdag 12 februari 2013

Fettisdagen

Idag är det så äntligen dags för en av årets stora höjdpunkter, nämligen Fettisdagen!


Vi har redan hunnit äta flera semlor i år, men faktiskt ovanligt få. För att vara vi alltså. :)

Idag lär det bli en eller annan också.

/Mattias & Åsa

lördag 9 februari 2013

Varm brieost med fikonmarmelad

Till mellon förra veckan dukade vi upp en del godsaker som grönsaker med dip, ost & kex och finfina krustader med varm brieost!
 
Jag la bitar av brieost i färdigköpa krustader, skjutsade in i 200° till osten smält. Klickade på fikonmarmelad och det blev bara väääldigt gott!
 
 
Melodifestivalen lämnade en hel del att önska om man frågar mig, men det lutar att blir det även ikväll.

 
 
Tipset om brieostkrustaderna fick jag av En smak av Karin.

Vad äter du framför mellon?

/Åsa
 
 


torsdag 7 februari 2013

Sjuklingsoppa

I en del amerikanska filmer så får alltid sjuklingen en kopp varm kycklingsoppa av en kär vän.

Hemma hos oss har vi haft sjukstuga i över en vecka nu, med halsont, snuva och hosta.
Så som en del i kureringen gjorde jag en het kycklingsoppa till min till stora delar sjuka familj.
 
 
Het Kycklingsoppa
 
Så här gjorde jag:
 
2 st schalottenlökar
1 msk raps- eller olivolja
6 st kycklinginnerfiléer
msk finhackad ingefära
1-2 hackad vitlöksklyfta
1-1½ tsk harissa (eller sambal oelek)
8dl vatten
1 tärning hönsbuljong
2 dl kokosmjölk
½ pkt risnudlar
1st röd paprika
½ grön squash
1tsk limeblad
Skal och saft av 1 limesaltpeppar
salt o peppar

Skala och hacka löken och fräs den glansig i oljan i en gryta, strimla kycklingfiléerna och låt fräsa med några minuter. Blanda i ingefära, harissa, vatten, buljong och kokosmjölk. Låt koka 10–15 minuter. Koka under tiden risnudlarna.
                            Spola dem i kallt vatten och klipp eller skär dem i mindre bitar. Skär paprika och squash i små fina tärningar. Blanda ner allt i soppan och smaka av med salt och peppar limeblad, limeskal och limesaft.
 
Soppan gjorde gott för hals och själ.. ;)
 
/Mattias



lördag 2 februari 2013

B r o c c o l i


Jag har fått dille på broccoli fräst i olja och vitlök med chili och en skvätt citron eller lime på!
 
 Det är SÅ gott och den här årstiden behöver man inte äta trista och smaklösa tomater och gurka utan kan göra något gott av blomkål, broccoli, morötter och liknande istället. Just nu kostade en stor bukett broccoli fem kronor så för tjugo spänn fick vi rätt mycket.
 
 
 

Mattias bjöd på finfin fredagsmiddag igår med lax som han lindade in i prosciutto och ugnsstekte. Till det åt vi pressad potatis, rökta musslor, rökta räkor, pepparrot och skirat smör. Och broccoli förstås!
Gissa en gång om det var gott?
 
Trevlig helg!
 
/Åsa

fredag 1 februari 2013

Hallongott

Hallon är ju gott i det mesta och de flesta av de röda bären används hos oss till sylt eller smoothies.
 
Nu tänkte jag göra en slags hallontrifle, men det blev någonting annat den här gången. :)

 
250 g hallon
1 dl florsocker
1 citron, saften o skalet

Blanda och koka ihop under några minuter tills bären bara mosat till sig lite. Låt svalna.

Varva krossade maränger, hallon, vispad grädde och god vaniljgass i ett glas!
...eller ringla över morgonfilen - gott!


Nu helg!

/Åsa