Följ min blogg med bloglovin

fredag 12 november 2010

Lyxig helgmiddag

För två helger sedan bjöd vi hem goda vänner på middag, självklart gjorde vi mat som vi aldrig lagat förut, men gott vart det!

Vi bjöd på:
Helstekt utskuren biff av älg,
med
Nilssons potatisrulle
och
Rödvinssås



Så här gjorde vi:

Helstekt biff:
600 gr utskuren biff
Salt & Peppar
Smör att steka i

Salta och peppra köttet, klappa in kryddorna med händerna,
Bryn köttet runt om med smör i en stekpanna
Sätt in stekpannan med köttet i ugnen i 180 grader
Använd gärna en stektermometer för att få det tillagat efter önskemål!

Nilssons potatisrulle:


1 rulle kavlad smördeg
100 gr vitlöksfärskost
4-6 halvkokta potatisar
2 dl riven västerbottensost
Salt och Peppar
1 ägg att pensla med

Bred ut vitlöksosten på den utkavlade smördegen, riv potatisen och fördela potatisen över smördegen.
Strö sedan över västerbottensost och salta och peppra.
Rulla ihop smördegen och nyp ihop ändarna, pensla med ett uppvispat ägg.

Tillaga i ugnen ca. 25 min i 200 grader.

Rödvinssås.

0,5 st röd lök(ar), grovs skuren
1 st morot/morötter, hackad
2 skiva(or) bacon
1 msk tomatpuré
0,5 msk mörkt muscovadoråsocker
3 kvist(ar) persilja
1 st lagerblad
1 tsk torkad timjan
2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
2 dl oxbuljong
1 tsk maizena utrört med lite vatten. 

Skär grönsaker och bacon grovt och stek i stekpanna eller kastrull tills det fått fin färg. Tillsätt tomatpurén mot slutet och låt fräsa en stund till och bli riktigt rostat. Tillsätt sockret som bara får smälta ner och bli lite lätt karamelliserat.


Slå på vinet och kryddorna, låt kokan ned till hälften. Slå därefter på vinäger och buljong (flytande, eller tärning + vatten) och koka ihop såsen, ju längre tid desto bättre smak.

Sila av såsen, tycker du att den är för tunn kan du reda med lite maizena eller arrowrot utrört i lite vatten. Blanda i så fall mjöl och vatten i ungefär lika stora delar till en klimpfri smet. Tag kastrullen från värmen, visp ordentligt då du tillsätter redningen så att inga klumpar bildas.

Låt såsen koka upp så ser du hur tjock den blivit, upprepa proceduren om nödvändigt.

Receptet till såsen hittade vi hos Tasteline

Servera med en god sallad till!

//Mattias

2 kommentarer:

  1. Ville bara lämna en kommentar å tacka för ett bidrag till den mest lyckade middagen på länge. :) Ha en fortsatt trevlig helg! :)

    SvaraRadera
  2. Hej Åsa!
    Nu har vi ätit Nilssons potatisrulle- fast med lax- supergott! / kram Åsa(s trädgård)

    SvaraRadera