Följ min blogg med bloglovin

söndag 19 december 2010

Cinnamon Chili med Guacamole

Långkok är ju supergott, tyvärr tar man sig ju inte tid att göra det så ofta, men ska man ändå vara hemma en dag, kan ju lika gärna grytan stå på spisen och puttra, man får ju titta till den lite med jämna mellanrum och ge den en skvätt öl (som i detta recept) annars sköter den ju sig själv!

Vitlök, Chipotle, Kanel och Choklad i en Chili lät spännande, och gott vart det!
Receptet såg vi i en lördagsbilaga till ÖP


Så här gjorde vi:
2-3 tsk malen kanel
1 kg högrev av nöt eller älg
smör
olivolja
1 kg gul lök
4 vitlöksklyftor
2 burkar hela tomater
2-3 flaskor lättöl
ev hönsbuljong
2 tsk hel eller 3 tsk malen spiskummin
2 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)
2 rutor mörk choklad
1 burk svarta bönor, à 400 g
1-2 tsk oregano
salt
2 msk strimlad gräslök
Tillbehör:

3 dl gräddfil, avrunnen i melittafilter
1 finhackad gul lök
guacamole (se nedan)
2 dl riven cheddarost

Skär köttet i tärningar. Bryn dem runt om i omgångar i smör och olja i en stekgryta tills de får färg. Lyft upp köttet.

Skala och skär lök och vitlök i bitar. Hetta upp lite mera olja och häll i lök, kött och tomater. Häll på så pass mycket öl att det täcker. Tillsätt hönsbuljong om det behövs mer vätska.
Rosta spiskummin i torr stekpanna tills den börjar dofta. Stöt i mortel. Du kan också använda malen, men det smakar inte lika mycket. Häll spiskummin, chipotlepaste, kanel och choklad i grytan.
Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda under lock ett par timmar tills köttet kokat sönder. Rör om då och då så att det inte bränner vid, häll på mer vätska om det behövs.
Tillsätt avrunna bönor och oregano på slutet och smaka av med kryddor och kanske lite salt. Dekorera med gräslök.
Servera med avrunnen gräddfil, hackad lök, riven cheddar och guacamole.


Godaste guacamolen
1 liten tomat
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1 chilifrukt
1 tvättad lime
3 mogna avokadofrukter
1 tsk sellerisalt
1 tsk spiskummin (gärna hel, rostad och stött)
1 kruka färsk koriander
peppar
salt
Doppa hastigt tomaten i kokande vatten. Kyl ner och dra av skalet. Hacka tomatköttet fint.
Hacka vitlök och lök riktigt fint. Kärna ur chilin och finhacka. Blanda allt det hackade, tillsätt rivet limeskal och pressa i saften.
Dela avokadofrukterna, ta bort kärnorna och mosa fruktköttet med en gaffel till krämig konsistens - det ska vara lite grovt. Rör ihop med tomat- och lökröran. Tillsätt sellerisalt och spiskummin. Blanda ner grovhackade korianderblad. Smaka av med peppar och salt.
Dekorera med lite extra koriander och servera till chilin.

Recepten är Mia Gahnes


Vi serverade med Nachos.
I vår affär hade dom ingen chipotlepaste så jag tog av min kära Harissa istället och använde lite liquid smoke för att få till röksmaken.

/Mattias

3 kommentarer:

  1. Långkok är perfekt vid denna tiden på året då man behöver varva ner lite. Och att mata koket med lite öl då och då låter ju trevligt:)

    SvaraRadera
  2. Härligt när man har tid att gå hemma och lulla och kunna mata både grytan och sig själv med lite öl kanske....:) Gillar långkok. Detta låter ju kanongott!!

    SvaraRadera
  3. Långkok är nåt alldeles extra, gott!

    SvaraRadera