Följ min blogg med bloglovin

torsdag 21 november 2013

Mustig älggryta

Stormen Hilde drog förbi oss natten mot söndagen. Hon drog med sig i gran som föll rakt över vår telefonledning. Vi har därför varit utan internet några dagar därav total bloggtorka.
 
Jag är så tacksam att vi haft ström hela tiden och att stormen inte gjorde några större skador ändå. På vissa ställen där den drog fram blev det stor förstörelse, även personskador och på vissa håll är de fortfarande strömlösa.
 
 
När det är oväder ute är det skönt att vara inne och laga mat. Jag passade på att göra en god köttgryta!
 
Köttet fick marinera i äppeljuice och kryddor i ett dygn först och det hjälpte till att möra köttet finfint!

 
 
Enkel älggryta
 
 800 g högrev av älg, skurna i grytbitar
3-4 dl äppeljuice
1-2 msk timjan
1 tsk rosmarin
3 msk viltfond
2 lagerblad
4-5 morötter
8 steklökar
ev vatten att späda med
salt och peppar
2 dl grädde
 
Blanda äppeljuice med timjan och rosmarin, slå juicen över köttet och marinera i ca 1 dygn. 
Bryn köttet i olja och smör. Slå över marinaden, tillsätt fond och lagerblad. Låt puttra på svag värme i ca 1½ timme. Dela morötterna i mindre bitar och lägg i grytan tillsammans med löken. Låt puttra till morötterna mjuknat, ca 30 minuter.
 
Äppeljuicen gör att det blir ganska söt smak, så man kan med fördel servera en klick sambal oelek eller harissa till.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar