Jag kan bli hur less som helst på köpebröd, men har ändå alldeles för svårt att ta fram mjölburken och baka matbröd, men nu blev det äntligen av. Det är ju varken särskilt svårt eller särskilt krångligt när man väl sätter igång.
Det blev en limpa med sirap och nypon. Jag tycker att bröd med grahamsmjöl ofta blir torrt och lite trist, men det här blev saftigt och fick en god smak!
Nyponlimpa
2 st
50 g jäst
6 dl vatten
2 dl mörk sirap
1 dl nyponskalsmjöl
1-2 msk fänkålsfrön
12 dl vetemjöl (jag tog hälften special och hälften vanligt)
6 dl grahamsmjöl
1 msk salt
sesamfrön
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt sirap, nyponskalsmjölet och fånkålen.Arbeta in mjöl mjöl och salt till en smidig deg.
Låt jäsa i 1½ timme.
Baka ut två limpor av degen och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla limporna med vatten och strö över sesamfrön.
Grädda i 220° i 30-40 minuter.
Tänk att Gumman Tö äntligen kom hit och kickade igång våren! Nästan all snö är borta och blåsipporna har börjat blomma i backen!
Den utdragna vintern har gjort att jag är senare än vanligt med att så frön, men igår petade jag ner några gurkfrön i alla fall och tomatplantorna ser fina ut (om än ganska små).
Vilket gott bröd du gjort, nyponskalsmjöl är gott att ha i, jag hade det ett tag i müsli.
SvaraRadera