Här kommer en riktigt vårig rätt med fina färger! Picklade grönsaker med smak av stjärnanis lyfte rätten!
Efter att vi varit och fiskat i älven och dragit upp 2 fina rödingar kände vi att vi skulle äta dem till de picklade grönsakerna.. eller var det för att de hade extrapris på MAXI på färsk röding från Landön som vi hade fiskarna hemma ;)
Det var en hel del moment, men man kan ju skippa en del och satsa på fisken, de picklade grönsakerna och en skön sås.
Vi samlade hela familjen i köket en söndag och delade upp matlagningen efter förmåga.
Efter att vi varit och fiskat i älven och dragit upp 2 fina rödingar kände vi att vi skulle äta dem till de picklade grönsakerna.. eller var det för att de hade extrapris på MAXI på färsk röding från Landön som vi hade fiskarna hemma ;)
Det var en hel del moment, men man kan ju skippa en del och satsa på fisken, de picklade grönsakerna och en skön sås.
Vi samlade hela familjen i köket en söndag och delade upp matlagningen efter förmåga.
Örtrubbad röding med honungsrostade nötter, dillpesto och picklade grönsaker
blandad sallad
1 bunt sparris
200 g fetaost
1 apelsin
3 polkabetor
3-4 morötter
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
5 kardemummakorn
5-10 svartpepparkorn
3 lagerblad
2 stjärnanis
Skala betor och morötter. Skiva tunt med mandolin eller kniv (jag använde potatisskalaren till morötterna).
Koka upp ättika, socker, vatten och alla kryddor. När lagen svalnat något slå den över rotfrukterna och låt dra i 1 timme.
Koka sparrisen al dente några minuter i saltat vatten. Ta upp och skölj i kallt vatten. Dela sparrisen i bitar. Skala apelsinen och filea klyftor.
2 dl sötmandel el solrosfrön
2 dl dill, hackad
100 g västerbottensost, riven
2 vitlöksklyftor
salt
1½ dl rapsolja
½ citron, skal och saft
2 dl creme fraiche
Mixa allt utom creme fraichen till en slät pesto. Blande med creme fraichen.
2 rödingar
1 msk rosmarin, hackad
1 msk basilika, hackad
2 citroner, skalet
3 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 msk olivolja
Blande de finhackade örterna med citronskalet och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar och tillsätt oljan.
Filéa rödingarna och lägg den i en oljad form med skinnsidan ner. Klappa in örtrubben på ovansidan. Ställ in i ugnen, 150°, ca 20 minuter.
Servera fisken till salladen och dillpestosåsen. Det är gott att strö pistaschnötter över också!
Vi kommer helt säkert att göra salladen igen och gärna till just fisk, men den kanske vi tillagar på annat sätt, på grillen med örterna i fisken kanske?
En rätt värd att pröva!
Mattias & Åsa
Vilken fräsch tallrik! Åh, ge mig.
SvaraRadera