Följ min blogg med bloglovin

måndag 28 oktober 2013

Äta ute!

Nu har älgjakten startat runt om i Sverige!

Att sitta på pass en kylig morgon med en brinnande tjärstubbe bredvid sig i väntan på att älgen ska komma, det är avkoppling det!
 
 
Men det jagas ju inte bara under älgjakten, det äts ju en del också. En rätt som oftast görs vid vår eldstad vid jaktkojan, det är kolbulle.
 
Kolbulle är en gammal nordisk maträtt som förr i tiden ofta lagades av skogsarbetare, rallare och flottare etc. Dessa levde primitivt och hade svårt att förvara ägg och mjölk.
Man hade oftast bara dom enklaste råvarorna som ister, fläsk, mjöl och salt, och det är ju precis det som är en kolbulles innehåll!



Kolbulle

1 l vatten
mjöl
salt
rimmat fläsk
olja

Smeten görs med fördel kvällen innan
Blanda vatten och mjöl till samma konsistens som en pannkakssmet, och salta med 1/2-1 tsk salt, ställ smeten kallt under natten.

Vi brukar hälla upp smeten på 1,5 l petflaska, då är den lätt att ta med i ryggsäcken.

Tärna rimmat fläsk i centimeter stora tärningar, stek i olja över öppen eld, när fläsket kraftigt stekt ringlar du ett ½ cm tjockt lager med smet över fläsket. stek över öppen eld tills nedsidan är knaprig, vänd sedan kolbullen och stek den andra sidan.

Ät och må gott!

/M

1 kommentar:

  1. Även om jag inte är med på älgjakten så älskar jag att äta ute! Allt smakar så mycket godare ute i det fria.

    SvaraRadera