Här kommer ett recept på en smarrig efterrätt. Receptet är från Halv åtta hos mig.
Hasselnötsmousse med chokladfudgesås och kanderade nötter
25 g hasselnötter
1 gelatinblad ½ vaniljstång 1 dl mjölk 1 äggula
1 gelatinblad ½ vaniljstång 1 dl mjölk 1 äggula
1 msk strösocker
75 g nötkräm
1½ dl vispgrädde
90 g valfria nötter/mandel1½ msk strösocker 1 tsk pressad citron
1 tsk smör
200 g choklad
2 dl grädde
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet i en ren kökshandduk och finhacka nötterna.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka upp vaniljstången med fröna i mjölken. Vispa ihop äggulan och sockret och vispa sedan ner det i mjölken. Hetta upp under kraftig omrörning tills det tjocknar till en kräm. Ta av kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången.
Rör ned nötkrämen och de hackade nötterna i den varma krämen. Ta upp gelatinbladet och låt den smälta i krämen. Låt svalna till rumstemperatur.
Vispa grädden lätt och vänd sedan ner i moussen. Häll upp i glas och ställ i kylen för att svalna i ca 2 timmar.
Rosta alla nötter i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Ta upp nötterna på ett fat.
Smält socker och citronsaft i stekpannan. Lägg i nötterna när sockret är gyllenbrunt. Vänd runt tills de är täckta med karamelliserat socker och det börjar knäppa lite i nötterna. Rör i smöret. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
Blanda grädde och chokladen i kastrull. Låt småkoka i ca 5 min. Låt såsen svalna.
Jag överdoserade en del med nötkrämen, men det är ju gott så varför inte? :)
Det blir ingen efterrätt här den här lördagen, vi har ätit oss heeelt proppmätta på libanesiskt käk idag så det finns inget utrymme för något mera nu...
Trevlig fortsättning på lördagen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar