Följ min blogg med bloglovin

fredag 6 januari 2012

Gulasch



Idag efter skidåkningen värmde vi oss en varsin kopp av gårdagens gulasch och jag måste verkligen säga att det var superdupergott!

Helt rätt en vinterdag som denna!
Fotot är taget i skidspåret i 13-tiden idag.



Jag följer, som bekant, slaviskt recept (med några avstickare nu och då), men igår blev det frikockning. Inte för att det är någon Nobelmiddag eller så, men ändå olikt mig.



Gulasch

Högrev, skurna i små, små bitar
2 gula lökar
2 msk paprikapulver
vatten
rött vin, en rejäl skvätt
3 msk oxfond
3-4 vitlöksklyftor, pressade
3 lagerblad
2-4 msk tomatpuré
socker, en nypa
1 fp krossade tomater
torkad chili, efter smak och styrka
4 morötter, tärnade
ev potatis, tärnade
salt & peppar


Fräs lökskivor i smör, strö över paprikapulver och slå på lite vatten. Lägg i kött, rödvin, fond, vitlök, lagerblad, tomatpuré, socker, krossade tomater ev mer vatten och chili. Låt allt puttra under lock på spisen lääänge.

Lägg sedan i morötterna och ev potatis och låt puttra med till de är mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Den sköter sig själv på spisen i flera timmar om man vill. Perfekt en dag då man bara är inne och kanske bakar bröd coh tittar på Tour de Ski. :)

Servera med gott bröd och en klick gräddfil.



Det enda misstaget jag gjorde var att jag inte gjorde minst dubbla mängden och frös in. Gissar att det skulle vara perfekt utflyktsmat när skidtävlingssäsongen snart drar igång!

Må så gott och ha en trevlig kväll!

/Åsa


8 kommentarer:

  1. Oj, vad med snö ni har så härligt det ser ut och så avundsjuka vi blir! Fast vi ska inte klaga, det har varit en solig och fin dag idag.
    Gulasch är väl helt perfekt vintermat, så gott speciellt när den fått puttra länge på spisen.
    Verkligen fin tallrik ni serverar ur.

    Ha en riktigt fin helg.

    SvaraRadera
  2. Jag vill också ha snö! Gulasch är iofs alltid gott, fast jag gör oftast snabbvarianten med färs.

    SvaraRadera
  3. Nä, nu kommer jag snart upp som objuden gäst. Vilket underbart väder ni har. SÅ vackert!
    Här hade vi visserligen sol och runt boll idag men ingen snö så långt ögat kan nå.

    Gulaschsoppa brukar vi ha ibland men jag gör på färs istället för grytbitar.

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Nu längtar jag riktigt efter gulasch soppan, när köttet nästan bara faller sönder i munnen.
    Ja jag ser ni har snö så det räcker oxå ;) jag saknar kylan så att isarna fryser till så jag kan ut med skotern min,

    SvaraRadera
  5. Men vilken tur att jag kikade in här hos er.....slöar i soffan och funderar på vad som det ska serveras för kvällsmat här på torpet. Solklart nu.....det blir en mustig Gulasch! Får göra en liten variant, vi har ingen högrev hemma men väl en bit hel entrecoté. Det får duga:)

    Jag frossar i recept men det slutar alltid med frikockning på slutet. Jag brukar göra min gulasch ungefär som du men jag brukar även tillsätta en dutt kuminfrö ( INTE spiskummin utan sk brödkummin)...det tycker jag blir pricker över i:)
    Tack för middagstipset!

    SvaraRadera
  6. Men vad snö ni har! är det hemma hos er? Gulasch är jättegott och passar superperfekt efter ett rejält träningspass ute i snön. Ha en bra helg!

    SvaraRadera
  7. Kan tänka mig att det var gott med soppa efter skidåkningen!

    Ang. kakan på min blogg så vet jag faktiskt inte om den brukar kallas björnkaka, men de låter väldigt lika :)

    SvaraRadera
  8. Vilken UNDERBAR vinterbild! Än så länge har vi ingen snö här men det snöar just nu så jag kanske vaknar upp imorgon med ett liknande snötäcke...? Det är ju vackert i alla fall, oavsett vad man tycker om att bli blöt om fötterna och frysa fingrarna av sig ;)

    SvaraRadera