Tiden går fort och vi har ju inte bloggat om förrförra helgens middag.
När tunnbrödsbakningen var klar så bjöd vi nämligen hem de andra på skaldjursfest!
När tunnbrödsbakningen var klar så bjöd vi nämligen hem de andra på skaldjursfest!
Vi startade med ett bubbel, Prosecco Leon D´ Oro, när gästerna kom. Ett torrt, lätt och fruktigt vin,
Det var inget "wow-bubbel", men bättre än okej och det hade nog varit det som passat bäst till skaldjuren också.
Gratinerade musslor, färska havskräftor och räkor festade vi loss på!
Havskräftor hade ingen av oss ätit tidigare, men det var överraskande gott!
Köttet var lite mosigare än på vanliga kräftorna, men hade mera smak.
Det kommer vi definitivt att köpa hem igen!
Vi var lite oroliga att vi inte skulle bli mätta på "bara" skaldjur så vi hade en hel del tillbehör till.
Det känns som säsong för jordärtskockor nu så vi gjorde en len jordärtskockssoppa.
Två olika aioli, ena med tomat och saffran och den andra med chili, korander och ingefära. Den sista kändes mest fräsch även om det var något för lite ingefärabett i den.
Vi gjorde även en nobissås.
Det är ju gott med såser till, men skaldjuren i sig räcker väldigt långt.
Nybakat bröd, kex, ostar av olika slag, bland annat färskost.
Syrran visste inte vad vi skulle äta, men hade tagit med sig ännu mera ost, kex och en supergod fikon- och valnötsmarmelad som hon kokat. Passade ju ypperligt till kvällens tema!
Musslorna kokades först i en lag med vatten, en skvätt vitt vin, salt, lök och persiljestjälkar, och gratinerades sedan med vitlökssmör. Tyvärr missade vi helt av att ta en bild på dem efteråt (och likaså med de fyllda champinjonerna).
Vi hade aldrig gjort gratinerade musslor tidigare, men det blev superbra!!
Här kommer en "före bild" i alla fall :)
Fyllda champinjoner
färska champinjoner
½ ask cream cheese
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
persilja
riven ost
Ta bort foten på svampen. Blanda övriga ingredienser, utom den rivna osten. Lägg svampen i en ugnsform och fyll champinjonerna med vitlöksostenoch strö riven ost över. Gratinera i ugnen i 225°tills osten fått färg.
Bubblorna räckte inte till själva middagen, men med hjälp av systembolagets personal så valdes ett vitt vin, men visst hade det passat mycket bättre med bubblor till! Det här vinet var ganska intetsägande tycker jag.
Vicar´s Choice Sauvignon Blanc (nr 12000).
Nu var det ingen risk att vi inte skulle bli mätta, men vi gjorde en mäktig efterrätt för säkerhets skull. :)
Jag tyckte att det smakade för lite av amaretton, men det kunde ju lätt avhjälpas genom att dricka en skvätt amaretto till också!
Trevlig fredag alla!
Mattias & Åsa
Skaldjurfrossa är aldrig fel. Vitlöksgratinerade musslor är en favorit. Jag tycker oftast havskräftorna är kokta i lite tamare spad än insjökräftorna. Ja, kanske som ni säger är konsistensen annorlunda också. Det var mycket gott ni åt under er skaldjursfest! De gratinerade svamparna lät mycket goda.
SvaraRaderaÅh vad mycket gott! Mums! Och vilket vackert hem ni har Åsa och Mattias!
SvaraRaderaSå gott! Får jag fråga hur länge och i vilken temperatur du gratinerar musslor? Ska ha krabbfest nästa helg och tänkte bjuda på musslor till förrätt.
SvaraRaderaSolsken
//Linda
Hej,
RaderaEftersom musslorna var kokade innan gratinerades de i 250° till smöret smält, bara en kort stund alltså. /Mattias