Följ min blogg med bloglovin

lördag 29 december 2012

Grönkålssallad med apelsin och halloumi

Ett litet julinlägg till bara...
sedan får det vara slutbloggat om julen (och fjällen) för den här gången. :)

När vi var i fjällen åt vi ju julbord på julaftonen och de andra dagarna turades vi om att laga mat.
Mattias och jag gjorde tjälaknul och potatis- och jordärtskocksgratäng med västerbottensost och för att få till en julig twist så gjorde vi en grönkålssallad med halloumi, fikon och apelsin med saffransdressing.


Grönkålssallad med apelsin och halloumi

150 g grönkål, hackad o förvälld
3 apelsin, filead i klyftor
3 fikon, i klyftor
200 g halloumi, stekt i bitar
1 dl cashewnötter, rostade el orostade

saffransdressing:
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja + till stekningen av osten
1 msk honung
½ g saffran
flingsalt

Blanda salladen och slå över dressingen.

Grönkålen blev något av en följetong i stugan dagarna innan vi använde den och vissa var lite skeptiskt til att äta den, men den blev väldigt god!

Det var lite panik kvällen innan vi skulle åka då vi inte alls planerat någon efterrätt. Vi bestämde oss till sist för Lingonsviss. Lite i tråkigaste laget kanske, men sött, syrligt och frasigt kan ju inte gå fel. :)


Lingonsviss
8-10 pers
 
3 dl vispgrädde
100 g rårörda lingon
½ l vaniljgrädde

marängbottnar:

5äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk citronsaft

Sätt ugnen på 100°, vispa äggvitor, socker och citronsaft till fast maräng. Spritsa runda bottnar i portionsstorlek på bakplåtspapper och grädda i ca 3 timmar.

Vispa grädden och blanda med rårörda lingon. Fördela glass på marängen olch toppa med lingongrädden. Garnera med lingon.



 
Hm, det blev ett långt inlägg, men å andra sidan fick jag ju med efterrätten också. :)
 
Ikväll ska vi på middag och trevligheter med hela högen av Strömqvistare!
 
/Åsa


2 kommentarer:

  1. Den där grönkålen måste vi ju bara också ge oss på att testa snart, nu har vi sett så många recept som låter lovande.

    SvaraRadera
  2. Inte använt eller ätit så mycket grönkål. Måste börja experimentera lite. Denna salladen låter ju väldigt god!
    Gott nytt år!!

    SvaraRadera