Följ min blogg med bloglovin

fredag 14 december 2012

Rödvinsfondue

Då var det äntligen fredag igen, och den här helgen är fullspäckad av aktiviteter! Ikväll är Åsa på julfest med jobbet och Tea är på födelsedagskalas. Imorgon ska vi åka till Järpen för ungarna ska starta på en längdskidtävling där, och på söndag blir det skidskyttetävling i Östersund!

Fredag, det är ju då man brukar vilja äta något riktigt gott.

Jag frågade Love om vad han tyckte att vi skulle äta ikväll då, om vi ska passa på att äta något gott som inte tjejerna kanske är så förtjusta i, svaret kom ganska omgående..

Därför har jag och Love ikväll, som "god" fredagsmiddag ätit blodpudding med bacon och lingonsylt.
Kan inte påstå att det är någon vidare favoriträtt, men Love njöt i alla fall.

Då känns det bättre att tänka tillbaka på förra helgens önskemål från Tea, hon fyllde ju år den veckan och fick välja vilken middag vi skulle äta på lördag. Lika överraskande som att jag fick äta blodpudding idag, lika själklart var det att Tea skulle välja fondue. 

 
När vi gör fondue brukar vi göra en buljong med rödvin som vätska, och låta den koka ned och salta och peppra efter smak, vi brukar ta 5-6dl rödvin och släppa ner ett par köttbuljongtärningar alt köttfond i vinet och koka, (köp hellre ett billigt vin på bolaget till matlagningen istället för att köpa matlagningsvin på mataffären).
 
Ska du göra fundue, ta då en riktigt fin köttbit, annars är det bättre att tillaga den på annat sätt.
Vi plockade fram en bit filé av älgkalv, och det är tycker jag det bästa kött man kan äta!
 
Tillbehören var ovanligt få denna gången med pommes, hemgjord bea, marinerade vitlöksklyftor, syltlök, färska champinjoner och majs.
 
Till fonduen drack vi Lealtanza Reserva Selección 2005 och det var verkligen ett fylligt och gott vin!
129kr Rekommenderas!

 
Saxat om vinet från www.the-wine-company.se
Redan den intensiva färgen, som påminner om svarta körsbär, gör att man kan ana hur tätt detta vin är. Ur glaset strömmar en fin doft av tränyanser och många mörka bär. I gommen känns detta Reserva mycket harmoniskt. Förutom mogen frukt och en kraftig kropp imponerar särskilt de mogna tanninerna. Vinet har mognat i barriques i hela 24 månader och sedan selekterats ännu en gång. Därefter fick denna selektion mogna ytterligare sex månader i ett stort träfat för att erhålla sin särskilda harmoni.
 
Ja, ja, det var förra helgen, nu tror jag att jag ska gå ner och tröstäta lite chips istället!
 
Trevilg helg!
 
/Mattias

3 kommentarer:

 1. Där kan man ju snacka svängningar i önskemålen, blodpudding och fondue, härligt!

  Vi gör också fondue på vin när vi gör det, olja känns inte som ett alternativ längre ens en gång. Vin gör det verkligen så mycket godare.

  SvaraRadera
 2. Inser att det är hög tid att damma av fonduegrytan igen. Blev grymt sugen på en fonduemiddag. I mellandagarna kanske.

  SvaraRadera
 3. Trevligt med rödvin i fonduen. Låter gott!

  SvaraRadera