Följ min blogg med bloglovin

tisdag 5 juni 2012

Vaniljmousse med rabarber

Nu är det helg igen! Jag gillar såna här veckor med någon extra helgdag!

Helg får ju gärna betyda att man äter extra gott!


Här kommer en god efterrätt med både rabarber och jordgubbar!

Det är ett toklångt recept, men inte alls svårt att göra.


Vaniljmousse med rabarber

1-2 rabarberstjälkar
 ½ vaniljstång
½ citron
1 3/4 dl socker
2 ½ dl vatten
Vaniljmousse:
1 ½ gelatinblad
½ vaniljstång
1½  dl mjölk
3/4 dl + 1 ½ dl vispgrädde
½ dl socker
2 äggulor

Rabarber- och jordgubbskräm:
1 ½ msk + 2 msk vatten
½ msk maizena stärkelse
1 liten rabarberstjälk
50 g jordgubbar (jag använde frysta)
2 msk socker
1 msk pressad citron
1 tsk stött kardemumma

Vaniljsmul:
25 g smör, rumsvarmt
3/4 dl mjöl
2 msk socker
½ tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver

Ansa och skär rabarberstjälken i avlånga sneda bitar. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Skölj citronen och skär av skalet med potatisskalare och pressa ur saften. Blanda vaniljfrön, citronskal och saft, socker och vatten i en kastrull. Koka upp lagen och häll den kokande över rabarberbitarna. Lägg på ett lock och låt stå tills rabarbern mjuknat.

Vaniljmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda vaniljfrön, mjölk, 3/4 dl grädde och socker i en kastrull. Låt koka upp. Häll blandningen över äggulorna under omrörning. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i blandningen. Låt kallna. Vispa 1 1/2 dl grädde och vänd ner i krämen.

Kräm: Blanda 1 1/2 msk vatten med maizena., Ansa och skär rababrer och jordgubbar i bitar. Lägg bitarna i en kastrull och tillsätt socker, 2 msk vatten och citronsaft. Koka upp och ställ åt sidan ca 5 min, Mixa slätt med mixerstav. Koka upp igen och rör ner maizenablandningen, Låt koka ca 1 min. Blanda i kardemumman och låt krämen kallna.

Vaniljsmul: Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienserna till en smulig deg och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 min. rör om då och då under tiden. Låt smulorna kallna.
Fördela moussen i glas och ställ i frysen ca 1 1/2 timme. Lägg på rabarber- och jordgubbskräm. Garnera med rabarber och lite av smulet.


Ursprungsreceptet som kommer från AoM och är beräknat för 6 st. Jag gjorde 4 glas och det blev lagom tycker jag. Jag tog ut glasen från frysen ca 20 minuter innan vi skulle äta och det funkade bra. Istället för vaniljstång använder jag mig av vaniljpulver på burk.


Trevlig helg!

/Åsa





5 kommentarer:

  1. Inte alls dumt med alla dessa extra lediga dagarna, speciellt inte när det vankas så mycket gott:)

    SvaraRadera
  2. Ska det verkligen vara 172 dl mjölk ? :-)

    SvaraRadera
  3. Ska det verkligen vara 172 dl mjölk ? :-)

    SvaraRadera
  4. Vacker dessert som ser sommrig och god ut!

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera
  5. haha, ja, det var ett rätt långt recept, men det ser otroligt gott ut, så jag ska nog testa på det! Jag använder ALLTID vaniljpulver sedan jag provade det för första gången för något år sedan eller så - det gör verkligen SÅ stor skillnad! Vaniljsocker har ingenting att sätta emot ;)

    SvaraRadera