Följ min blogg med bloglovin

fredag 18 november 2011

Italiensk Potatiskaka

Här kommer ett finfint tips på en god potatiskaka som passar utmärkt till en fin köttbit.
Den passar också bra att göra om man vill förbereda en del av maten i god tid.



Italiensk potatiskaka

2 paket bacon
5 st bakpotatisar
1 msk maizena
200 gram parmesanost
2 msk färsk basilika, finstrimlad
1 msk färsk timjan, finstrimlad
salt och peppar

Sätt ugnen på 190°.
Klä en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna, lägg baconskivorna omlott.

Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt. Blanda potatis, parmesanost, basilika, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Salta och peppra.
Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen.

Vik över baconändarna ovanpå. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas.
Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna, fortfarande under press, i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Man kan förbereda detta dagen innan.

Skär potatiskakan i tjocka skivor när de ska serveras och stek dem i lite smör i en stekpanna tills de är genomvarma och fått fin färg.

Det räcker till ca 8 pers.

Bilden är från dagen efter när Love och jag åt rester av potatiskakan tillsammans med bresaola coh rödvinssås.

Mer än gott!!



Ikväll ska jag laga mat tillsammans med mina jobbarkompisar. När jag inte äter middag hemma brukar min familj passa på att äta sådant som jag inte gillar. Korv alltså.
Nu hörde jag Love föreslå för Tea att de skulle äta blodpudding till middag idag när mamma ändå är borta. De var inte riktigt överens om fredagsmiddagen kan jag säga. :)

Ha en härlig fredag!


9 kommentarer:

  1. Med bacon, vad smart! och gott!
    Tycker fröken Dill
    och hälsar trevlig fredag

    SvaraRadera
  2. Ha ha.. det blir nog korv ska du se :)

    /Mattias

    SvaraRadera
  3. Potatis kaka, det låter så mumsigt. Måste nog testa nång gång.
    Trevlig helg önskar Erika från smaskelismaskens.

    SvaraRadera
  4. Låter supergott. Jag älskar potatis och norpar åt mig bra potatisrecept så fort jag ser dem.
    Fredagsmysmat. Ja, sådär skulle det kunna låta hos oss. Vår Lowe skulle också mycket väl äta blodpudding som mysmat. En gång sa han att det var godare än lördagsgodis...
    Hoppas du haft en trevlig kväll med kollegorna.

    SvaraRadera
  5. Det har jag aldrig testat! Låter otroligt gott:-)

    SvaraRadera
  6. Det låter ju makalöst gott, och tillbehören låter väldigt väl valda:)

    SvaraRadera
  7. Wow vad god den ser ut... Åååååh, jag måste, MÅSTE prova att göra potatiskaka! Jag kör utan bacon, men tror den blir underbart god i alla fall <3

    SvaraRadera
  8. Det där receptet gillar jag särskilt när det går att förbereda om man ska ha fest!Jag har gammal gräddfil och ska göra kjuk pepparkaka i helgen, kanske testar ditt recept om jag inte tar mitt eget.
    Ha en riktigt trevlig helg!

    SvaraRadera
  9. Bra recept, hoppas jag att detta så gott som ses i bild.

    Tack :)

    SvaraRadera