Följ min blogg med bloglovin

söndag 25 december 2011

Julbordet

Nu har julafton firats klart med julmat, Tomte, paketlekar, härligt sällskap och nu är vi inne på slappa juldagen.
Klockan var nästan mitt på dagen när vi ätit frukost!

Solen sken när vi gav oss ut för att testa nya skidor. Under granen fanns inte mindre än tre par skidor!

Gårdagens julbord blev ett hopplock från tre håll. Det blev inte för stort och inte för mastigt, men ändå blev vi tokmätta och väldigt nöjda!



Skinkan har verkligen haft huvudrollen inför planeringen av julmaten då båda Eva och vi fått en varsin skinka. Att rimma den var det som vållade mest brydderier. Det finns inte allt för många recept på den delen, men för ca två veckor sedan påbörjades rimningen och dagen före dagen så kokade vi (Eva ugnsstekte sin) och griljerade den. Den blev väldigt lyckad och god!

Här nedan Evas goda tårtbitar med omelett, gravlax och saffransaioli!




Även om inte våra gäster gjorde några frivolter (M något besviken) över vår gravlax med ingefära så gjorde vi själva det, snacka om tokgod!
Jag brukar dränka gravlaxen med gravlaxsås, men denna vill man äta nästan utan sås för att riktigt känna smaken!
Den förtjänar ett eget inlägg.

Idag ska jag blanda såsen med lite gräddfil för att fräscha till smaken lite.

Jag gjorde äggklyftor med citron, pepparrot och senapsfrön, men jag tyckte att den blev något för tam.

Det var däremot inte årets gröna rätt, gulbetor med smörbrynt purjo och pistaschnötter.

Till efterrätt bjöd syrran på saffranskolapaj. Ni hör ju själva vad gott det låter!
 Den serverade hon tillsammans med apelsin, gyllenbär och grädde!


Jag började skriva det här inlägget mellan frukost/lunch och skidåkningen, men jag blev aldrig klar för det kom chokladaskar, pyssel, film, middag, ostar, tv, vin och annat mellan...

Nu har vi precis tagit en lägga-övertrött-dotter-paus i Morden i Midsomer.

God fortsättning på julen! 

/Åsa


1 kommentar:

  1. Omeletten såg hur smaskig ut som helst. Jag brukar också göra gravad lax med ingefära, men jag brukar även ha några duttar gin på den. Kalasgott med en sås av gräddfil och Wasabi till!
    God fortsättning!

    SvaraRadera