Följ min blogg med bloglovin

tisdag 27 december 2011

Grönt i jul

Till julbordet gjordes också två gröna rätter, Stekta juläpplen med fänkål och citron samt Gulbetssallad med ättiksmör.

De stekta juläpplena ser på bilden ut som stekt potatis och det hade definitivt varit en snyggare rätt om jag behållt det röda skalet på.

Det blev hur som helst väldigt gott med de söta äpplena tillsammans med fänkålen så jag ska försöka komma ihåg att göra dem igen.



Stekta juläpplen med fänkål och citron

3 små fänkål
3 juläpplen
½ msk fänkålsfrön
olivolja
1 citron, saften
salt och peppar

Skär fänkålen i klyftor. Koka i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Spola hastigt av med kallt vatten och låt dem rinna av.

Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek äpple och fänkål i olja ca 5 minuter.
Tillsätt fänkålsfrön, pressa över citronsaften, salta och peppra.
Strö ev över lite dill.



Äppelrätten var väldigt fräsch i smaken, men lite mer spännande i smaken var den ljumma gulbetssalladen!

Ättiksmöret tillsammans med pistaschnötterna var verkligen supergott!! ...och en smula annorlunda.



Ljummen gulbetssallad med ättiksmör

500-750 g gulbetor
1/4 purjolök
50 g smör
½ msk ättiksprit
2 nypor salt
75 g prästost, riven
½ dl pistaschnötter, skalade
salt och peppar
persilja

Koka betorna tills de är mjuka. Skala dem i kallt vatten. Skär i klyftor.

Finhacka purjolöken. Bryn smöret och sila över i ren kastrull. Koka purjon i smöret ett par minuter. Tillsätt ättiksspriten och salta.

Lägg upp betorna på ett fat och strössla över osten. Fördela purjosmöret och nötterna över. Strö över flingsalt och peppra.
Garnera med lite persilja.



Båda recepten är av Paul Svensson och ska tas fram senast nästa jul, men varför inte betor redan till påska?

/Åsa


1 kommentar:

  1. Dessa ska jag komma ihåg! Julbordet kan behöva lite mer gröna rätter. Men vem vet jag testar den kanske redan till påsk. Den ingefärsgravade laxen måste jag också testa. Men en wasabisås till låter det underbart.

    SvaraRadera