Nu lämnar vi nyårshelgen för den här gången och vänder oss raskt...
...tillbaka till julen! :)
Vi har fått förfrågningar om receptet på Evas saffranskolapaj så vi bad snällt och fick det av henne att lägga ut här!
Kolapaj med saffran
Mördeg:
250 gram vetemjöl
125 gram smör
125 gram florsocker
1 st ägg
Fyllning:
½ gram saffran
150 gram strösocker
1,6 dl vispgrädde
130 gram smör
4 st äggulor
1 gelatinblad
Gör så här
Gör pajdegen och kavla ut den, täck en större pajform med löstagbar botten Nagga, grädda i 200 grader, 15-18 min. Låt svalna.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Mal saffranet med socker, smält smöret. Blanda smör med vispgrädde, äggulor, socker och saffran.
Värm försiktigt i kastrull, smeten SKA tjockna men FÅR EJ koka.
Smält gelatinet över vattenbad med någon matsked vatten, rör ner det i smeten och häll den i det gräddade pajskalet.
Ställ kallt så den stelnar.
Vi har en fantastisk fin vintervärld här nu, det är som att bo i boken Olles skidvärld! Om temperaturen tillåter blir det nog en skidtur idag.
Ha en fin dag!
/Åsa
Ingen snö här men minusgrader och sol och har varit en helt underbar dag. Varit ute på en riktigt lååångpromenad!!
SvaraRaderaDen där pajen lägger jag i arkivet. Låter väldigt god!!
Åh, den låter helt fantastisk! Undrar om man kan byta ut gelatinet mot något? Går säkert bra med gelésocker... God ser den ut i alla fall :D
SvaraRadera