Följ min blogg med bloglovin

lördag 18 december 2010

Chokladdoppad lakritskola

Till höger här har vi startat en liten omröstning om godaste julgodiset. Var med och rösta vetja!

Vi brukar inte göra så många olika sorters julgodis, men några favoriter som återkommer varje år.

Jag tror att receptet på den goda lakritskolan kommer från Johanna Westman.


Chokladdoppad lakritskola

3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
0,75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt


Krossa karamellerna i en mortel.

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.

Rör ner smöret och häll smeten i bakplåtspappersklädd form (ca 20x20 cm). Ställ kolan kallt att stelna.

Smält under tiden chokladen.
Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.

Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

/Åsa





2 kommentarer:

  1. Ja dessa kolor var en höjdare här hos oss....så goda såååå var de!!

    SvaraRadera
  2. Här ska handlas turkisk peppar....
    Ser hur goda ut som helst!

    SvaraRadera