Förrätten på nyårsaftonen blev en sallad som vi hittade inspiration till från senaste AoM, men vi gjorde om den en del, bland annat marinerade vi räkorna i chili och vitlök.
Barnen åt samma rätter som vi med undantag för just förrätten. De fick en plocktallrik med kryddiga korvar, parmesanost, grönsaker och färsk ananas.
Sallad med räkor, rom och majonäs
6 personer
750 g räkor med skal
100 g röd stenbitsrom
15 körsbärstomater
3/4 dels gurka
3 avokador
olivolja, flingsalt, svartpeppar
Limesaft, vitlök, röd chili, olivolja till räkornas marinad.
Skala räkorna och marinera i limesaft från en lime, 1 pressad vitlök, ½-1 hackad röd chili och lite olivolja.
Halvera tomaterna. Kärna ur gurkan och skär den i tärningar. Skala, kärna ur och skär avokadon i bitar. Blanda grönsaker med lite olja. Salta och peppra.
Majonäs
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
3 dl rapsolja
½ tsk salt
1 krm strösocker
Blanda äggulor, vinäger och senap. Vispa i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Smaksätt med salt och socker.
Krutonger
lantbröd, olivolja, vitlök och flingsalt
Skär brödet i kuber och lägg i stekpanna, fräs med olivolja och hackad vitlök. Strö på salt.
Garnering
Dill
Fördela romen på tallriken, lägg salladen, räkor och krutonger runt om, Spritsa på majonäs och garnera med dill.
En enkel förrätt med mycket smak av de marinerade räkorna och hemmagjord majonäs!
Till förrätten drack vi Chapel Hill Sparkling Chardonnay (nr 7649), ett friskt mousserande vitt vin som passade mycket bra till maten.
Vi är inte så bra på vita viner alls, dricker det sällan, men personalen på Systembolaget är så kunniga och hjälpte till med vilket vin som skulle passa både till räkorna och varmrätten.
/Åsa
SÅ gott det låter och så himla fint ni lagt upp salladen på tallriken. Man äter verkligen med ögat oxå.
SvaraRadera