Till varmrätt blev det fisk, vilket är första gången som
vi bjuder på det på nyårsafton.
Vanligtvis är det kött som gäller på nyårsmenyn, men i år fanns det ingen älgfilé i frysen...
Nu bjöd vi på ugnsstekt lax med hummersås. Den här rätten blev över förväntan även om det till en början var svårt att få till såsen som vi ville ha den.
Ugnsstekt lax med hummersås och kräftströssel, duchesspotatis och chilifrästa haricots verts
12 port
Ugnsstekt lax
12 bitar laxfilé från Börtnan (ca 2,2 kg hel)
salt och peppar
salt och peppar
Lägg laxen på ett stort ugnssäkert fat. Salta och peppra. Sätt ugnen på 200°. Stek laxen i mitten av ugnen ca 15 min.
Kräftströssel:
300-400 g kräftstjärtar
strimlat skal av 1 lime
strimlat skal av 1 lime
1 dl hackad persilja
ev salt
Blanda hackade kräftstjärtar, limeskal och persilja. Salta eventuellt.
Hummersås:
8 dl crème fraiche
6-8 msk konc hummerfond
pressad saft av 1 lime
3 pressade vitlöksklyfta
2 tsk sambal oelek
1 kruka dill
½ dl muscovadosocker
1 dl vitt vin
½ dl tomatpuré
salt och peppar
Blanda allt i kastrull och koka upp, låt puttra en stund. Smaka av så att det blir rätt balans mellan socker och salt.
Duchessepotatis
3 kg mjölig potatis
3 äggulor
6 msk neutral olja
salt och peppar
Koka potatisen väl och ånga av den. Pressa potatisen, tillsätt äggula, olja och kryddor och blanda väl. Spritsa moset på bakplåtspapper på plåt. Baka i ugn 225°, 10–15 minuter. Vi fick massor av potatis över så det var lite i överkant när det gäller mängden.
Chilifrästa haritcot verts
Hetta upp rapsolja, 2 hackade vitlöksklyftor och 1 hackad röd chili. Fräs haricot vertsen i några minuter.
Till detta drack vi Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (nr 6463). Ett jättegott vitt vin som passade utmärkt till fisken!
Det var absolut inte sista gången vi kommer att äta fisk på nyår - även om älgfilé alltid kommer att vara älgfilé! :)
/Mattias
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar