Följ min blogg med bloglovin

måndag 12 december 2011

Lingontårta

En lite juligare tårta kommer här!




Lingontårta

150 g pepparkakor
75 g rumsvarmt smör

6 blad gelatin
9 dl lingon
1,5 burk kondenserad mjölk
500 g  matlagningsyoghurt

små pepparkakor att dekorera med

Sätt ugnen på 200°. Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper.

Mixa pepparkakorna i en matberedare tillsammans med det mjuka smöret. Tryck ut smulorna i botten av formen och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills botten fått lite färg. Låt svalna helt.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Mixa lingonen fint med stavmixer eller i matberedare. Rör ner den kondenserade mjölken.

Hetta upp 1-2 deciliter av lingonsmeten i en liten kastrull. Det behöver inte koka, men ska vara så hett att det nästan bränns. Dra kastrullen från plattan. Skaka av vattnet från gelatinbladen och rör ner dem i den varma smeten så att de smälter. Tillsätt gelatinblandningen till resten av smeten.
Rör även ner yoghurten i lingonsmeten och häll smeten i formen. Låt stelna i kylen i minst 5 timmar, men gärna över natten.

Lossa tårtan ur formen genom att skära med en kniv längs med kanten och dra loss bakplåtspappret från formens botten.

Receptet är Mia Öhrns.

I helgen har det kommit massor av snö så en hel del snöskottning har det blivit och igår åkte barnen säsongens första skidtävling!

Ikväll har jag också skottat snö. Nu har jag väntat och längtat efter snön så länge och nu när den äntligen vräker ner har jag inte lust att skotta för jag vill baka pepparkakor och julpyssla istället!

/Åsa

3 kommentarer:

  1. Den ser både vacker och god ut, gillar sådana efterätter som räcker till flera, om man inte är en godisråtta förstås!...=))

    SvaraRadera
  2. Ha ha... Visst är det knasigt. Man vill ha snö, men den behöver inte komma i så många omgångar. Skottandet är så trist. För första året har vi snöslunga, så gissa om Berra vill ha snö :-)
    Lingontårtan ser fantastiskt god ut! Låter som toppenrecept.

    SvaraRadera