När jag var nybliven mamma så fanns det inte så många matprogram på teve, men på dagarna fanns ett program som hette Köket. Anders Levén och Bagar-Johan, Johan Sörberg, var två av programmets kockar/bagare.
Jag har ett par bakböcker av Bagar-Johan och ett recept som jag gärna bakar efter är hans ost- och sesamtoast.
Nu sensast kom den köpta surdegen väl till pass!
Rostfralla med sesam
360g (3,6 dl) vatten
30 jäst
100 g surdeg av vete
60 g smör
600 g vetemjöl secial
50 g durumvete
1,5 msk sesamolja
salt
50 g rostade sesamfrön + till garnering
Blanda samtliga ingridienser utom sesamfröna. Kör degen i maskin i 10-12 minuter. Tillsätt sesamfrön och kör tills det blandats väl i degen.
Låt degen vila 20 minuter.
Dela degen i två bitar och rundriv dem.
Vik ihop den till limpor och lägg i smörade formar.
Pensla med ägg och strö över sesamfrön.
Låt jäsa i ca 45-60 minuter.
Snitta franskorna. Sätt in i ugnen på 250°, spraya in vatten och sänk temperaturen till 220°. Efter ca 30 minuter är de färdiga.
I orginalreceptet är det ostkuber i och det är jättegott, men går att utesluta. Hoppa däremot inte över sesamoljan och de rostade sesamfröna för det ger SÅ god smak!
Må så gott!
/Åsa
Köket...har ett diffust minne av det programmet!
SvaraRaderaRostbröd till helgen är ju toppengott:-) Speciellt om det är hembakt!