När man är många på sommarens kalas så passar det bra att bjuda på dubbelmarinerad fläskfilé.
Det finns hur många recept som helst på detta, men så här gör vi:
Dubbelmarinerad fläskfilé (ingredienser till ca 1 kg kött)
Marinad 1:
6 dl vatten
½ dl flingsalt
2 msk franska örter
några kvistar färsk timjan och rosmarin
6 krossade vitlöksklyftor
1 gul lök i strimlor
½ dl flingsalt
2 msk franska örter
några kvistar färsk timjan och rosmarin
6 krossade vitlöksklyftor
1 gul lök i strimlor
Dagen innan servering
Blanda ingredienserna till marinad nr 1 i en kastrull, låt dem koka ihop en stund. Dra sedan åt sidan och låt svalna. Putsa köttet, krydda med salt och peppar och bryn fläskfilén i stekpanna. Lägg därefter över filén i en ugnsfast form och låt den gå klart i ugnen på 125°. Innertemperaturen ska vara 60-65° när den är klar, använd ugnstermometer för bästa resultat. När filén är färdigstekt lägger man den i marinaden över natten.
Marinad 2:
saft och rivet skal från 1½ citron
2 msk balsamvinäger
3 rivna vitlöksklyftor
1 tsk honung
2-3 finhackade kvistar färsk rosmarin
bladen från 2-3 kvistar färsk timjan
3-4 finhackade kvistar bladpersilja
2 dl olivolja
lite sambal olek
½ tsk salt
nymald svartpeppar
saft och rivet skal från 1½ citron
2 msk balsamvinäger
3 rivna vitlöksklyftor
1 tsk honung
2-3 finhackade kvistar färsk rosmarin
bladen från 2-3 kvistar färsk timjan
3-4 finhackade kvistar bladpersilja
2 dl olivolja
lite sambal olek
½ tsk salt
nymald svartpeppar
Serveringsdagen
Blanda ingredienserna till marinad nr 2. Innan servering tar man upp köttet ur marinad nr 1, skivar det i ganska tunna skivor och skedar över marinad nr 2. Låt det marinera en stund innan servering.
Gott till en sallad eller på buffébordet!
Må så gott!
/Åsa
Jag har faktiskt aldrig lagat eller blivit bjuden på dubbelmarinerad filé. Tack för tipset!
SvaraRadera