Följ min blogg med bloglovin

onsdag 11 juli 2012

Dubbelmarinerad fläskfilé

När man är många på sommarens kalas så passar det bra att bjuda på dubbelmarinerad fläskfilé.
Det finns hur många recept som helst på detta, men så här gör vi:




Dubbelmarinerad fläskfilé (ingredienser till ca 1 kg kött)

Marinad 1:
6 dl vatten
½ dl flingsalt
2 msk franska örter
några kvistar färsk timjan och rosmarin
6 krossade vitlöksklyftor
1 gul lök i strimlor

Dagen innan servering

Blanda ingredienserna till marinad nr 1 i en kastrull, låt dem koka ihop en stund. Dra sedan åt sidan och låt svalna. Putsa köttet, krydda med salt och peppar och bryn fläskfilén i stekpanna. Lägg därefter över filén i en ugnsfast form och låt den gå klart i ugnen på 125°. Innertemperaturen ska vara 60-65° när den är klar, använd ugnstermometer för bästa resultat. När filén är färdigstekt lägger man den i marinaden över natten.

Marinad 2:
saft och rivet skal från 1½ citron
2 msk balsamvinäger
3 rivna vitlöksklyftor
1 tsk honung
2-3 finhackade kvistar färsk rosmarin
bladen från 2-3 kvistar färsk timjan
3-4 finhackade kvistar bladpersilja
2 dl olivolja
lite sambal olek
½ tsk salt
nymald svartpeppar

Serveringsdagen

Blanda ingredienserna till marinad nr 2. Innan servering tar man upp köttet ur marinad nr 1, skivar det i ganska tunna skivor och skedar över marinad nr 2. Låt det marinera en stund innan servering.


Gott till en sallad eller på buffébordet!

Må så gott!
/Åsa

1 kommentar:

  1. Jag har faktiskt aldrig lagat eller blivit bjuden på dubbelmarinerad filé. Tack för tipset!

    SvaraRadera