Det är långt mellan matbrödsbaken, men idag blev det tid för några limpor!
De här ska man göra en fördeg till, helst dagen innan, men i morse blandade jag ihop den och bakade limporna efter middagen.
Ankarstock, 4 limpor
Fördeg, dag 1:
50 g jäst
3 dl kallt vatten
3 dl rågsikt
Lös jästen i vattnet och blanda i rågsikten. Plasta bunken och ställ i kylen över natten.
50 g margarin
7 dl vatten
3 dl farinsocker
salt
1 msk soja*
7 dl vetemjöl special
17 dl rågsikt
Häll över fördegen i degbunken. Smält margarinet och tillsätt vattnet, värm till 37°. Häll vätskan i degbunken tillsammans med farinsocker. salt och soja. Tillsätt mjölet och arbeta degen i maskin på låg hastighet i ca 15 minuter.
Jäs i 30 minuter.
Dela degen i 4 delar och arbeta till limpor. Lägg limporna på plåten och pensla gärna med olja mellan dem.
Jäs 30 minuter.
Grädda i 200° i ca 40 minuter.
Pensla ev med mjölk efter gräddning.
*Vi hade ingen soja hemma, men jag tyckte att det blev bra ändå.
Det här är ett lättbakat bröd som smakar precis som råglimpor ska!
/Åsa
/Åsa
Bästa brödet är verkligen det hembakade!
SvaraRadera