Följ min blogg med bloglovin

måndag 25 februari 2013

Ankarstock

Det är långt mellan matbrödsbaken, men idag blev det tid för några limpor!
 
De här ska man göra en fördeg till, helst dagen innan, men i morse blandade jag ihop den och bakade limporna efter middagen.
 
 
Ankarstock, 4 limpor
 
Fördeg, dag 1:
50 g jäst
3 dl kallt vatten
3 dl rågsikt
 
Lös jästen i vattnet och blanda i rågsikten. Plasta bunken och ställ i kylen över natten.
 
50 g margarin
7 dl vatten
3 dl farinsocker
salt
1 msk soja*
7 dl vetemjöl special
17 dl rågsikt
 
Häll över fördegen i degbunken. Smält margarinet och tillsätt vattnet, värm till 37°. Häll vätskan i degbunken tillsammans med farinsocker. salt och soja. Tillsätt mjölet och arbeta degen i maskin på låg hastighet i ca 15 minuter.
Jäs i 30 minuter.
Dela degen i 4 delar och arbeta till limpor. Lägg limporna på plåten och pensla gärna med olja mellan dem.
Jäs 30 minuter.
Grädda i 200° i ca 40 minuter.
Pensla ev med mjölk efter gräddning.
 
*Vi hade ingen soja hemma, men jag tyckte att det blev bra ändå.
 
 
Det här är ett lättbakat bröd som smakar precis som råglimpor ska!

/Åsa
 
 
 


1 kommentar: