Följ min blogg med bloglovin

lördag 13 november 2010

Italiensk smörgåstårta

Mattias älskar smörgåstårta, men för mig är det där med att blanda räkor, leverpastej, ost, kaviar, skinka och allt vad man nu kan tänkas ha i/på smörgåstårtan ingenting.

Nu fyllde Mattias år häromdagen och då gjorde jag/vi en italiensk smörgåstårta som jag gjorde första gången för ett par år sedan. Den är supergod och en smörgåstårta mer i min smak (Och så klart gillar M den också, men han gillar ju nästan allt). :)

Dagen innan blandade jag till två olika fyllningar, kronärtskockspesto pistagnötter och en med soltorkade tomater och solrosfrön.

Peston blev illgrön!


Italiensk smörgåstårta

9 landgångsbröd

Kronärtskockspesto:

400 g kronärtskockshjärtan
100 g saltade pistagenötter
25 g rucolasallad
0,5 dl färsk basilika
2 vitlöksklyftor
pressad citron
3 msk olja
salt och peppar

 Mixa alla ingredienser till en fast kräm.

Soltorkade tomaterfyllning:

50 g rostade solrosfrön
100 g soltorkade tomater
200 g creme cheese
salt och peppar
grillad paprika
50 g skivad salami
40 g rucola

Rosta solrosfröna i torr panna tills de är gyllenbruna. Låt svalna. Mixa solrosfrön och de soltorkade tomaterna till en jämn smet. Blanda i cream cheese och smaka av med salt och peppar.

Dekoration:

4 dl crème fraiche
10 skivor parmaskinka
1/2 kruka basilika
300 g mozzarella
svarta oliver
grillad paprika

Skär bort kanterna på brödet och lägg 3 brödskivor, långsidorna mot varandra, som botten till tårtan. Bred på fyllning 1.

Lägg ytterligare 3 brödskivor ovanpå. Bred på fyllning 2, först cream cheeseröran och sedan salamiskivor, rucolasallat och grillad paprika. Spara lite paprika till garneringen. Täck med de 3 sista brödskivorna.

Bred creme fraiche över och runt kanterna. Dekorera tårtan!

Det är alltid godast om tårtan fått stå och safta till sig över natten.

Ursprungsreceptet är härifrån.

Det får bli mitt tips på farsdagstårta!



/Åsa


4 kommentarer:

  1. Gud så gott det lät och ser ut! Den där kronärtskockspeston lägger vi beslag på, vi köpte färdig sådan på matmässan i Malmö men det är ju perfekt att kunna göra egen istället.

    SvaraRadera
  2. Så läcker!...säger som föregående -helt i min smak!

    SvaraRadera
  3. Titta inte på min blogg! En utmaning väntar år dig!!

    SvaraRadera