Idag åt vi en god gryta till middag, Färs bourguignon.
Färs bourguignon
500 g älgfärs
1 st gul lök
4 st vitlöksklyfta
2 st morot
2 st blekselleri, stjälkar
2 msk rapsolja
4 msk oxfond, koncentrerad, med rödvin
5 dl vatten
4 msk syltlök
timjan, torkad
timjankvistar, färska
1 st sidfläsk, skiva
20 st champinjoner
2 msk kinesisk soja
salt och peppar
2 dl rödvin
Skala och hacka lök, vitlök och morot. Ansa och hacka sellerin. Fräs grönsakerna i olja i i en gryta.
Stek köttfärsen på medelstark värme under omrörning tills den bli grynig. Lägg ner den i grytan. Vispa ur pannan med lite av fonden, häll skyn i grytan. Tillsätt resten av fonden, vatten, syltlök och timjan. Koka under lock ca 25 min.
Strimla fläsket. Fräs fläsk och champinjoner. Låt det koka med 10 min.
Smaka av med lite soja, salt, peppar och rödvin mot slutet av kokningen
En mustig och fyllig rätt som vi serverade med pasta. Vi valde att göra en såsigare variant och det var gott att fånga upp såsen med färskt bröd!
/M + Å
Klockren variant, en som kanske barnen gillar mer än originalet?
SvaraRaderaTack för en god idé!
Vilket bra mattips, tack för det!
SvaraRaderaVilken ide att göra den med älgfärs!
SvaraRaderaNi har fått en utmärkelse av mig! Det är ni värda!
SvaraRaderaMen det här är något för mina smaklökar...rustik rätt som kan behövas i detta väder.
SvaraRaderaJaag delar ut awarder till mina besökare hos mig.. till den som vill ha...har inte utmärkt någon specifik blogg utan alla som besöker mig får EN!!
Kram