Igår gjorde vi en supergod middagsrätt!
Porterbiff
500 g finskuret ytterlår av älg
8 schalottenlökar
3 dl vispgrädde
2½ dl porter
vetemjöl
5 msk svartvinbärsgelé
8 krossade enbär
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar
1 köttbuljongtärning
2 msk japansk soja
1 msk smör
färsk timjan
Skala lökarna. Vispa ihop grädde, porter och mjöl i en låg, vid gryta. Låt koka upp under vispning. Tillsätt gelé, enbär, timjan, peppar, smulad buljongtärning och soja. Bryn lökarna i smör i stekpanna. Lägg i grytan och låt koka ca 5 min i såsen. Bryn köttet i omgångar i smör i stekpannan. Lägg i grytan. Låt koka upp och strö över timjan.
Servera med kokt potatis, lättstekta äppelklyftor och gelé.
Det blev som sagt en mycket god rätt som var lätt att laga. Det blev mycket sås, men det gillar vi!
/Åsa
500 g finskuret ytterlår av älg
8 schalottenlökar
3 dl vispgrädde
2½ dl porter
vetemjöl
5 msk svartvinbärsgelé
8 krossade enbär
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar
1 köttbuljongtärning
2 msk japansk soja
1 msk smör
färsk timjan
Skala lökarna. Vispa ihop grädde, porter och mjöl i en låg, vid gryta. Låt koka upp under vispning. Tillsätt gelé, enbär, timjan, peppar, smulad buljongtärning och soja. Bryn lökarna i smör i stekpanna. Lägg i grytan och låt koka ca 5 min i såsen. Bryn köttet i omgångar i smör i stekpannan. Lägg i grytan. Låt koka upp och strö över timjan.
Servera med kokt potatis, lättstekta äppelklyftor och gelé.
Det blev som sagt en mycket god rätt som var lätt att laga. Det blev mycket sås, men det gillar vi!
/Åsa
Det var längesedan vi hade Portergryta här hemma. Ett tag hade vi dille på att bjuda på det när vi hade gäster, sen har det liksom inte blivit av. Får kanske ta och damma av Portern...
SvaraRaderaSå gott! Det var längesen jag åt. Mycket sås ska det vara!!
SvaraRadera