Följ min blogg med bloglovin

måndag 27 december 2010

Julens tunnbröd

Härligt med en hel-ledig familj under julen!

Vi hade dagarna innan jul otroligt kallt ute, med -36 grader som kallast här i närheten. Så igår när det var mildare åkte skidorna fram för hela familjen, härligt att kunna vara ute lite också!

Innan jul bakade vi tunnbröd, det brukar vi göra varje år!

Så här gör vi:


Ingredienser:
6L Mellanmjölk
3L Röd Mjölk
1L Vatten
1+2 Paket Jäst
2 påsar Hjorthornsalt (en till degen och en till utbak)
½ Flaska vit sirap
2 msk salt
700 gr margarin
3 påsar brödkryddor
+ 1 påse Anis & 1 påse Fänkål
2 påsar rågsikt
1 påse grahamsmjöl
3-4 påsar vetemjöl

Kvällen innan:
Lös upp 1 paket jäst i 1 liter rumsvarm mjölk, blanda med vetemjöl tills det blir som en välling.
Låt stå i rumstempratur under natten. 

Bakdagen:
Smält margarinet och blanda ut det med mjölken så det blir fingervarmt.
Lös upp resten av jästen i mjölken, blanda i resten av ingridienserna till en smidig deg.

Dela upp degen i knytnävsstora bitar och kavla ut dom på ett väl mjölat bakbord.
Grädda bröden i en vedugn, de tar mellan 0,5-1 min att grädda per kaka.

Ett tips, spänn ett lakan över bakbordet, då fastnar inte kakorna så lätt, och det behövs mindre mjöl.. Bakbordet blir även mycket enklare att rengöra efter baket!

God fortsättning på julen!

//Mattias


1 kommentar:

  1. -36, fy attans vad kallt. Ska aldrig mer gnälla över våra puttga minusgrader...

    Häftig med eget tunnbröd.

    SvaraRadera