Uppe med tuppen!
Finns inget som går upp mot nybakat bröd till frukost!
Det här enkla receptet är tagit direkt från Martin Johanssons bok "Enklare Bröd", men jag hittade det på Anna & Johan Olssons blogg!
Ingredienser:
Jäst (färsk) 3 gram el. 3 krm
Kallt vatten 300 gram el. 3 dl
Siktat dinkelmjöl 390 gram el. 6,5 dl
Torkade fikon 100 gram el. 6-8 st
Pumpakärnor 25 gram el. 0,5 dl
Salt 6-9 gram el. 1-1,5 tsk
Pumpakärnor till utbakning
Isbitar till gräddningen
Isbitar till gräddningen
Vi tog solroskärnor istället för punmpakärnor.
På kvällen:
Hacka fikonen grovt. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt resten av ingredienserna. Rör tills allting blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.
På morgonen:
Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop degen en gång, pensla med vatten och strö på pumpakärnor. Låt jäsa i 40 minuter.
Baka ut bröden genom att skära 8-10 bitar av degen och lägga de på ett bakplåtspapper. Låt pappret glida in på den varma övre plåten i ugnen via en bricka eller en skärbräda och lägg några isbitar på den nedra plåten. Sänk värmen till 250 grader och låt bröden stå 15-20 minuter. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.
Det är brödet är supergott!
Morgonhälsningar,
Mattias
Låter mycket gott, härligt med nybakat på morgonen!
SvaraRaderaVilket bröd!! Fikon i bröd är ju så smarrigt! (tyvärr tycker inte min sambo det....)
SvaraRaderaJag har också bakat dessa, de är sååå goda. Jag gillar verkligen den härligt sega, men ändå luftiga konsistensen. Remsan
SvaraRadera