I fredags var vi bortbjudna och fick de godaste lammspetten! Hjortspetten gick inte heller av för hackor. Till dessa goda grillspett serverades en potatissallad och tsatsiki.
Vi har själva hunnit grilla lamm ett par gånger den här säsongen och ena gången gjorde vi grillspett och grönsaker i ugnen som vi serverade tillsammans med ett gott vitlökssmör.
Provencalska grönsaker
1 st fänkål
1 st aubergin
1 st grön zucchini
1 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
1 st röd paprika
1 st gul paprika
3 st tomater
100 svarta urkärnade oliver
1 kvist rosmarin
salt och peppar
1 dl olivolja
Vitlökssmör:
200 g smör
2 st vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
1 msk olivolja
1 tsk röd vinäger
salt och peppar
Skär alla grönsaker till lagom storlek (2x2 cm). Hacka över vitlöken och rosmarinen.
Hetta upp en stor panna, börja med att steka fänkålen och paprikan i olivoljan, stek tills fänkål börjar mjukna. Lägg det tillsammans med zucchini, lök, vitlök och aubergin i en ugnsform. Stek i 200°,
tillsätt tomat, oliver, och rosmarin och låt ugnssteka ytterligare en stund. Smaka av med salt och peppar.
Vitlökssmör: Vispa smöret luftigt, riv ner vitlök, persilja, vinäger och olivolja.
Smaka av med salt och peppar.
Det här tror jag blir supergott att tillaga i foliepaket på grillen!
Jag har tyvärr ingen bild från den middagen så det får bli en tsatsikibild från en annan lammiddag.
/Åsa
Det verkar vara mer vanligt att äta lamm i de södra delarna av Sverige än i norr. Här ser jag aldrig lamm i affären. Det gör inte så mycket. Jag blev bjuden på det en gång och det var dåligt hanterat eller också dåligt tillagat. Sen dess har jag haft svårt för lammkött.
SvaraRaderaJag älskar lammkött! Man kanske skulle ha grillat lamm i helgen då...
SvaraRaderaÄlskar lamm, särskilt grillat. Grönsakerna och såsen kan jag tänka mig passar jättebra till.
SvaraRaderaMums vad gott, jag ska laga tillbehör till grillade lammspett på en fest framöver så jag är ute och letar inspiration!
SvaraRadera