Följ min blogg med bloglovin

torsdag 10 november 2011

Baklava

Skrev tidigare att jag gjort efterrätt av filodeg och precis som några gissade så var det Baklava som serverades.

Det är gott, men bara andra gången jag äter det. A-C gjorde en så otroligt god baklava när vi hade fest med orientaliskt tema för flera år sedan. Minnet av den baklavan och hela festfixandet smäller nog högre än vad min baklava gjorde. ;)

Baklava

10-12 ark filodeg
smält smör att pensla filodegen med

2 msk socker
1 msk kanel
3 msk smör
200 g sötmandel
100 g pistaschnötter

2 dl strösocker
1 dl honung
2 dl vatten
1 citron, saften

Hacka mandeln och nötterna. Mät upp socker, kanel, smör och ca hälften av mandel/nötter i matberedare och kör tills allt  blandats. Blanda i resten av mandeln och mixa tillsammans med det andra.
 Pensla en ugnssäker form eller liten långpanna, ca 20x30 cm, med lite av det smälta smöret.
Pensla sedan 5 ark deg med smör- och oljeblandningen. Varva dem försiktigt försiktigt i formen, jag vek dem dubbelt (penslade mellan) då arken var så stora. Fördela hälften av fyllningen över arken.

Lägg på ytterligare 5 ark deg med smör- och oljeblandningen mellan varven.

Täck med resten av fyllningen och till sist ett nytt lager av 5 ark deg.

Ställ formen svalt ca 1 timme, då blir det lättare att skära igenom degen.
Sätt ugnen på 175°. Skär degen i rutor. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.

 Blanda ingredienserna till sockerlagen i en kastrull. Värm under omrörning och koka ca 2 min. Skeda den varma lagen över de gräddade kakorna så att den rinner mellan dem. Sätt in i ugnen ytterligare ca 5 min. Låt kakorna kallna innan de lossas från formen.

Söt, sötare, sötast!

Jag serverade en klick turkisk yoghurt till för att bryta av lite mot det söta.

Jag fotade baklavan, men det taskiga ljuset (lätt att skylla på...) gjorde att det blev taskiga bilder. Det såg mer ut som nån slags köttfärsskapelse än god efterrätt...
 
 
/Åsa

4 kommentarer:

  1. Jag är barnsligt förtjust i baklava! Gjorde det hemma för något år sedan efter recept av Leila Lindholm tror jag. Inte alls så pilligt som jag trodde, men ack så gott!

    SvaraRadera
  2. Spännande att göra själv! Ja, det här med fotografering i denna årstid är ju en ordentlig utmaning...

    SvaraRadera
  3. Jag har då aldrig provat på att göra egen baklava, härligt! Och jag håller med om bilderna, det är ju helt hopplöst!

    SvaraRadera
  4. Oj Baklava åt jag när jag var i Turkiet. Gott men något för sött i min smak =)

    SvaraRadera