I lördags när vi gjorde efterrätt blev det filodeg över. Färsk lax fanns i kylen så Åsa googlade filodeg och lax.
Resultatet blev det här:
Lax i filodeg som vi gjorde
lax
salt och peppar
1 stor purjolök
1 vitlöksklyfta
1/2 msk hummerfond på flaska
1/2 dl dill
filodeg
Hummersås:
2 msk hummerfond
4 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 krm cayenne
dill efter smak
Skär laxen i portionsbitar, salta och peppra.
Resultatet blev det här:
Lax i filodeg som vi gjorde
lax
salt och peppar
1 stor purjolök
1 vitlöksklyfta
1/2 msk hummerfond på flaska
1/2 dl dill
filodeg
Hummersås:
2 msk hummerfond
4 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 krm cayenne
dill efter smak
Dela och skölj purjolöken och skär den i strimlor. Hacka vitlöken. Stek löken mjuk utan att den tar färg i olja. Tillsätt hummerfonden och rör om. Blanda ner dillen.
Lägg ut ark av filodeg. Lägg på en bit ax och toppa med löken. Vik ihop till ett paket och pensla med smör.
Grädda i ugnen, 200 grader, tills fisken är genomstekt, ca 20 min.
Koka ihop grädden och fonden, tillsätt purén, cayenne och dillen, låt såsen småputtra i väntan på fisken.
Koka ihop grädden och fonden, tillsätt purén, cayenne och dillen, låt såsen småputtra i väntan på fisken.
Mattias gjorde en egen hummersås och vi serverade vitlöksfrästa grönsaker till!
/Mattias & Åsa
PS. Vilken efterrätt vi gjorde av filodeg är kanske inte så svår att gissa?
PS. Vilken efterrätt vi gjorde av filodeg är kanske inte så svår att gissa?
Efterrätt...filodeg...
SvaraRaderahmm...
Baklava???
Mmm, låter som väldigt goda smaker på den laxrätten...
SvaraRaderaFilodeg, vi gissar på samma som Karin faktiskt.
De såg riktigt gott ut, lax är ju som sagt en festlig fisk enligt mig. Vardagsfisken blir oftast abborre o sik här! =)
SvaraRadera