Följ min blogg med bloglovin

onsdag 8 maj 2013

Orientaliskt

Orientalisk mat med goda röror och många goda och fräscha smaker är något som vi verkligen gillar och som vi bloggat om tidigare.
 
Nu när sommaren är på gång passar det ypperligt att grilla lammjärpar, eller som vi gjorde våra på älgfärs, och äta en tabbouleh till!
Den här gången blev det varken hummus eller baba ganoush till. Vi lät oss inspireras av nyaste Buffé och gjorde en paprikaröra och yoghurtsås till.
 
Det blev så himla superdupergott och kändes riktigt somrigt. Pitabröden passade utmärkt till!

Det ser kanske krångligt ut när det är många recept, men det är i själva verket ganska enkla recept.
 
 
 
Kafta
 
500 g älgfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 gnutta cayennepeppar
½ tsk paprikapulver
1 knippe persilja, finhackad
 
rapsolja
salt och peppar
 
Finhacka lök och vitlök. Blanda alla ingredienser och forma avlånga järpar. Pensla dem med olja och lägg dem på grillen tills de är genomstekta.
 
 
Tabbouleh
 
3 knippen bladpersilja
1 dl bulgur
1 gul lök
3 tomater
3/4 dl citronsaft
1 dl olivolja
salt och peppar
 
Koka bugurn och låt svalna.
Skär bort stjälkarna på persiljan och finhacka resten. Skala och finhacka löken och täna tomaterna.
Blanda alla ingredienserna med bulgurn, smaka av med salt och peppar.
 
 
Mhamara
 
3 röda paprikor
1½ dl cashewnötter
2 krm paprikapulver
olivolja
salt och peppar
 
Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med skalsidan upp på en bakplåtspappersklädd plåt. Grilla i ugnen, 250° i ca 30 minuter (tills skalen är svarta).
Lägg parikorna i en skål och täck över med en tallrik. Låt stå i 15 minuter. Låt svalna och dra av skalen.
Mixa paprikorna med nötter, paprikapulver och en skvätt olja. Smaka av med salt och peppar.
 
 
Labne
 
3 dl fet matyoghurt
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk persilja, hackad
salt och peppar
 
Blanda alla ingredienser.



Sol och helg igen, härligt!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar