Morsdagsefterrätten blev en triss i rabarber, rabarbermousse, vit choklad pannacotta och rabarbersoppa.
Jag gjorde ett rabarberkok som sedan blev till puré och spad/saft som användes till alla delarna. Receptet ser långt ut, men det gick ganska enkelt att göra. Jag gjorde rabarberpurén och -spadet kvällen innan vi skulle ha desserten och resten samma dag.
Moussen blev lite kompakt så jag skulle ha vispat upp den lite innnan servering för att få den luftig och fin.
Jag gjorde ett rabarberkok som sedan blev till puré och spad/saft som användes till alla delarna. Receptet ser långt ut, men det gick ganska enkelt att göra. Jag gjorde rabarberpurén och -spadet kvällen innan vi skulle ha desserten och resten samma dag.
Moussen blev lite kompakt så jag skulle ha vispat upp den lite innnan servering för att få den luftig och fin.
Vårigt och festligt!
1 ½ kg rabarber
3 dl strösocker
1 vaniljstång
2 kanelstänger
Ev vatten
Rabarbersirap
1 ½ dl rabarberspad
150 g rabarberpure
1 ½ strösocker
Rabarbermousse
2½ gelantinblad
300 g rabarberpure
1 dl florsocker, knappt
3 dl vispgrädde
Vit chokladpannacotta
1 ½ gelantinblad
115 g vit choklad
3 dl vispgrädde
Skär rabarbern i små bitar. Fräs dem i en katrull med sockret. Skrapa ur fröna i vaniljstången och lägg i grytan tillsammans med stången och kanelstängerna. Ta upp några rabarberbitar till dekoration när rabarbern börjat mjukna något.
Låt resten koka tills den är mosig. Ta upp vanilj- och kanelstängerna. Sila av vätskan till sirapen och soppan. Mixa resten till puré.
Sirap
Koka upp rabarberspad, - puré och socker och låt koka på svag värme till 107°.
Koka upp rabarberspad, - puré och socker och låt koka på svag värme till 107°.
Mousse
Lägg gelantinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda puré och florsocker. Vispa grädden. Smalt gelantinblanden i en kastrull tillsammans med lite av purén. Blanda ner det i resten av purén. Vänd ner grädden och låt stå i kylen 4-5 timmar.
Vispa upp moussen lite försiktigt igen innan servering.
Pannacotta
Lägg gelantinbladen i kallt vatten ca 5 min. Bryt chokladen i bitar. Värm grädden (ska inte koka). Ta kstrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör tills den smält. Smält gelantinbladen i chokladen. Häll upp i portionsglas och ställ kallt i 4-5 timmar.
Garnera pannacottan med rabarberbitar och lite crunch (av småkakor eller digestivekex). Forma ett ägg av moussen. Ringla på lite sirap. Häll upp rabarberspad i ett snapsglas och garnera med färska bär.
Jag hade även gjort chokladdekorationer till moussen, men då kylskåpet var fullt och det var sommarvärme hela dagen så stelnade de inte, men jag gladdes mest åt solskenet!
Det blev en lyckad morsdagsmiddag!
Det blev en lyckad morsdagsmiddag!
Det blev ett väldigt lyckat foto. Det ser superlyxigt och proffsigt ut! Ha en trevlig helg!
SvaraRaderaVilken snygg desserttallrik! Och allt låter ju dessutom supergott.
SvaraRadera