Följ min blogg med bloglovin

tisdag 9 november 2010

Färs bourguignon

Idag åt vi en god gryta till middag, Färs bourguignon.



Färs bourguignon

500 g älgfärs

1 st gul lök

4 st vitlöksklyfta

2 st morot
2 st blekselleri, stjälkar

2 msk rapsolja

4 msk oxfond, koncentrerad, med rödvin 

5 dl vatten

4 msk syltlök

timjan, torkad

 timjankvistar, färska

1 st sidfläsk, skiva

20 st champinjoner

2 msk kinesisk soja

salt och peppar

2 dl rödvin

Skala och hacka lök, vitlök och morot. Ansa och hacka sellerin. Fräs grönsakerna i olja i i en gryta.

Stek köttfärsen på medelstark värme under omrörning tills den bli grynig. Lägg ner den i grytan. Vispa ur pannan med lite av fonden, häll skyn i grytan. Tillsätt resten av fonden, vatten, syltlök och timjan. Koka under lock ca 25 min.

Strimla fläsket. Fräs fläsk och champinjoner. Låt det koka med 10 min.

Smaka av med lite soja, salt, peppar och rödvin mot slutet av kokningen



En mustig och fyllig rätt som vi serverade med pasta. Vi valde att göra en såsigare variant och det var gott att fånga upp såsen med färskt bröd!

  /M + Å

5 kommentarer:

  1. Klockren variant, en som kanske barnen gillar mer än originalet?
    Tack för en god idé!

    SvaraRadera
  2. Vilket bra mattips, tack för det!

    SvaraRadera
  3. Vilken ide att göra den med älgfärs!

    SvaraRadera
  4. Ni har fått en utmärkelse av mig! Det är ni värda!

    SvaraRadera
  5. Men det här är något för mina smaklökar...rustik rätt som kan behövas i detta väder.

    Jaag delar ut awarder till mina besökare hos mig.. till den som vill ha...har inte utmärkt någon specifik blogg utan alla som besöker mig får EN!!
    Kram

    SvaraRadera