Igår var vi på skolavslutningen och barnen har nu fått sitt efterlängtade skollov!
Som traditionen bjuder så firade vi in sommarlovet med fika efteråt.
Jag gjorde en jordgubbstårta med en kladdig chokladbotten med dajmbitar i och en jordgubbsfyllning ovanpå.
Botten blev supergod och den kommer jag att använda till andra tårtor också.
Fyllningen blev också jättegod och alldeles lagom söt och somrigt jordgubbig. :)
Däremot blev fyllningen inte snyggt rosa utan mer orange eller laxfärgad. Våra höns ger ju ägg med de mest saffransgula gulorna och gult + rött blir ju som bekant orange och mera åt halloweenhållet än jordgubbsrosa. :)
Nåja, det blev i alla fall väldigt god!
Som traditionen bjuder så firade vi in sommarlovet med fika efteråt.
Jag gjorde en jordgubbstårta med en kladdig chokladbotten med dajmbitar i och en jordgubbsfyllning ovanpå.
Botten blev supergod och den kommer jag att använda till andra tårtor också.
Fyllningen blev också jättegod och alldeles lagom söt och somrigt jordgubbig. :)
Däremot blev fyllningen inte snyggt rosa utan mer orange eller laxfärgad. Våra höns ger ju ägg med de mest saffransgula gulorna och gult + rött blir ju som bekant orange och mera åt halloweenhållet än jordgubbsrosa. :)
Nåja, det blev i alla fall väldigt god!
Jordgubbstårta med dajmbotten
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim
5 gelatinblad
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i 175° i 20 minuter. Låt svalna. Ta av ytterkanten på formen och diska den, sätt sedan tillbaka den runt kakan.
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 1/2 liter jordgubbartill en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden. Värm lite (½ dl) av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och lägg i kastrullen. Låt de smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät fyllning.
Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp. Toppa tårtan med jordgubbar.
Så gott med den lite knäckigare bottnen till moussen, fint med lite olika konsistenser. Jordgubbarna är äntligen så där goda som de ska vara, snart börjar frossan:)
SvaraRaderaHoppas ni får en fin helg.
Lite nyfiken !
SvaraRaderaVad har ni för sorts höns ?
Fin och mycket intressant sida för övrigt :-)
Hej!
RaderaVi har Hedemorahöns (ej renrasiga). Vi har sju hönor och en tupp och alldeles strax några nykläckta kycklingar. :)
Vilken fin tårta ser jättegod ut!!
SvaraRaderaHa en trevlig helg!
Mums så läckert!...ja vad vore en sommar och ett sommarlov utan gubbar!....:D
SvaraRadera