Följ min blogg med bloglovin

måndag 29 augusti 2011

Oxfilé med Gotländska smaker

Eftersom vi varje höst har möjlighet att fylla frysen med älgkött, och helt klart tycker att älgkött är det godaste, är det väldigt sällan vi köper nötkött.
Nu är det jakt igen om en vecka, och frysen står och gapar tomt, därför var det att söka upp köttdisken på affären för att se vad som fanns.

Eftersom vi ville ha en lite lyxigare middag för att "fira" att semestrar och sommarlov är slut föll valet på en bit Svensk Oxfilé.

Jag valde att helsteka den i ugnen efter att ha rullat den i "Vår Bästa Krydda" från Krusmyntagården på Gotland. 

Kryddan köpte vi när vi var på Gotland i somras!


Så här gjorde vi:

Oxfilé 800gr
"Vår Bästa Krydda"
Salt & Peppar
Smör

Putsa filén, rulla den i kryddan, bryn den runt om i en het stekpanna med smör.
Salta och peppra, lägg filén i en ugnsform och stek den i ugnen (150 grader) tills filen är 62-65 grader varm. Ta sedan ut den och låt den vila i ett foliepaket.
Skär upp filén strax innan servering.

Rödvinssky:

1 Schalottenlök
75 gr smör
2,5 dl Rödvin
2,5 dl Buljong
0,5 dl Balsamvinäger
2 msk Vetemjöl
1 msk Muskovadosocker
Salt & Peppar

Hacka löken, bryn den i en kastrull med hälften av smöret, låt det inte ta färg. Rör i mjölet och ställ kastrullen åt sidan. Ta en ny kastrull och låt vinet och buljongen koka ihop några minuter, häll sakta på vinblandningen över löken uden tiden som du vispar noga, låt sedan det puttra ett litet tag.
Smaka av med balsamico, socker, salt och peppar, rör i resten av smöret mot slutet.

Vi serverade köttet och såsen med friterad potatis och en nyplockad sallad.

Nötkött är inte så dumt, men jag ser fram mot att få hem älgkött igen!

/Mattias




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar