Följ min blogg med bloglovin

torsdag 25 augusti 2011

Päronpaj

När Leila var i Frankrike bakade hon Tarte Bourdaloue. Tjusigt värre, hos mig kallas den dock rätt och slätt päronpaj!  :)
Pajen kräver en del arbete och lång tid i ugnen (även om jag tog bort en del moment), men det är den värd. 

 
 
Päronpaj med bittermandel

150 g smör, kallt
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 st ägg

Fyllning

200 g mandel
3 dl strösocker
3 st ägg, ekologiska
250 g smör, rumstempererat
1dl vetemjöl
bittermandelessens, några droppar
2-3 päron, skalade och skurna i bitar

Nyp ihop smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Mixa mandeln till smulor i en hushållsmixer med knivblad.
Tillsätt strösocker och ägg och mixa tills smeten är helt slät.
 Häll över smeten i en bunke och rör i det mjuka smöret tills smeten är slät.
Vänd försiktigt i vetemjölet och smaksätt med bittermandelolja.

Tryck ut mördegen och klä en pajform och nagga botten med en gaffel.
Fäst aluminiumfolie runt insidan av kanten (så att den håller upp kanten på skalet när den förgräddas).
Grädda i cirka 10 minuter i 175° så botten får en gyllene färg.

Låt skalet svalna.
Fyll pajskalet med mandelsmeten.

Tryck ner päronskivorna lätt i fyllningen. Grädda pajen gyllene i cirka 1 timme.

 Servera med lättvispad grädde.

Den var god ljummen med grädde, men att äta den kall till en kopp te var ännu godare!! Smaken av mandel och bittermandel blev ännu bättre då!

Igår var jag på bio med finaste svägerskorna, Jag saknar dig. Det blev några godisbitar och många tårar. :)
/Åsa




2 kommentarer:

  1. Jösses vad gott det låter, päron är lite underskattat när det kommer till paj, det är ju en jättegod frukt att använda!

    Och jag håller med, inte värt att köpa glassmaskin om man inte gör så mycket glass! Tur att man kan ta genvägar ibland ;)

    SvaraRadera
  2. Så mycket enklare att säga päronpaj, man vet liksom vad man får då!

    SvaraRadera