Ibland funderar jag på hur nya rätter kommer till. När det gäller tjälaknul har jag egentligen ingen aning om hur någon kom den fantastiskt goda kötträtten, men jag gissar att det var ett misstag från början.
Förutom att det är tokgott så är det ju så lättlagat och smidigt när man är många!
Förutom att det är tokgott så är det ju så lättlagat och smidigt när man är många!
Tjälaknul
1 älgstek, djupfryst
saltlag:
1½ l vatten
1½ dl salt
1 tsk socker
1-2 msk svartpepparkorn
1-2 lagerblad
2 vitlöksklyftor
½-1 röd chili, hackad
timjan
Lägg i det frysta köttet i låg ugnsvärme, 75-100 grader. När köttet tinat kan man sticka in en termometer och låta det stå i ugnen tills köttet har en innertemperatur 65 grader (rosa). Det tar ca 12 timmar, men det är ju beroende på stekens storlek.
Koka upp vattnet till saltlagen, krossa peppar, lagerblad, vitlök och timjan och lägg i det i vattnet tillsammans med salt och chili. Låt koka i 3-4 minuter. Häll över lagen över köttet och låt stå svalt och övertäckt 4-5 timmar.
Skär köttet i tunna skivor.
Vi serverade potatisgratäng, gelé, grönsaker och en god sås till!
Nästa gång vi ska göra tjälaknul kommer vi nog att äta kantareller till. De i skålen fick vi från bästa syrran med familj!
Så där en av familjen absoluta favoriträtt presenterad!
Det tre sista ingredienserna i saltlagen kan man hoppa över och ersätta med till exempel torkade enbär.
Trevlig fredag!
/Åsa
Det blir så mört och gott :)
SvaraRadera/www.matochliteannat.wordpress.com
Det berättas (bl a i boken Sveriges Nya Landskapsrätter) att medelpadska Ragnhild Nilsson hade tagit fram ett stycke fruset älgkött som hon skulle tina upp i ugnen på 60-70 grader. Men hon glömde bort köttet ända till nästa morgon. Eftersom det trots den långa vistelsen i ugnen ändå såg ok ut, la hon det i en saltlag och så var tjälknölen född.
SvaraRaderaVi kallar det tjälknöl och det är o, så gott.
SvaraRaderahttp://smaskelismaskens.blogspot.com/
Tänk att jag aldrig lagat tjälknöl(som vi säger) och inte heller ätit!
SvaraRaderaTjälaknul är så gott 8')
SvaraRadera