Följ min blogg med bloglovin

söndag 16 oktober 2011

Gästbloggare

Någon jag beundrar när det gäller matlagning och bakning är min bästa storasyster som alltid bjuder på något gott när man kommer dit eller träffas i stugan. Hon är mycket bättre än jag på att prova nya smaker och (ibland) konstigheter. Å andra sidan är det heller ingen annan som får mig att prova till exempel mögelost.

Så 

Tadaaa!

Nu är det äntligen dags för systeryster Eva att gästblogga här! (hon borde för övrigt ha en egen matblogg, men hon är inte så mycket för bloggar och facebook och sånt där...) :-)
/Åsa


Livet formligen rusar fram och något jag uppskattar, i det ibland lite för stressiga livet, är att samla goda vänner runt mig. Gärna tillsammans med god mat och dryck.

En fredag efter en intensiv jobbvecka träffades vi hemma hos mig och där stod Jämtländska smaker som röding, kantareller, lingon och mylta uppdukat. Efter en stunds botanisering på webben hade så några recept valts ut och det var bara att sätta igång med matlagningen. 
 
Att laga och äta mat efter säsong är något vi borde tänka på oftare av flera orsaker. Dels smakar ju maten mer om vi till exempel väljer en råvara som just nu är aktuell. Dessutom finns det ju en miljöaspekt då varorna slipper flygas över halva jordklotet. 

Nu lever jag inte helt upp till detta själv då vissa av ingredienserna inte finns annat än som importerade, men att försöka kan duga. Lingonen och hjortronen är plockade hemma i skogen runt knuten. Kantarellerna plockade på makens jaktmarker, sallad och vissa färska kryddor från trädgårdslandet. Mer lokalt än så kan det väl inte bli. 

 

De rätter som lagades under kvällen var en krämig och purpurfärgad röbetssoppa till förrätt. Till huvudrätt valdes rödingfilé från Landön tillsammans med en underbart krämig kantarellrisotto och en fräsch sallad med handplockade lingon. En crème brûlée med smak av guldgula hjortron fick avsluta en trevlig middag med goda vänner.
Under matlagningen sippade vi på ett glas torrt Rarbervin från Örtagård Öst i Öster Övsjö och till rödbetsoppan serverades det Italienska Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon Till fisken blev valdes Chill Out Verandas Chardonnay från Australien.

Risotto med kantareller
Ingredienser
 
1 l kantareller, rensade och ev delade
3 dl avorioris 
2 st schalottenlökar, hackade 
2 dl vitt vin
ca 1 l hönsbuljong, tärning
 
50 g västerbottenost
olivolja
smör
salt
peppar från kvarn
hackad persilja
1. Svetta kantarellerna i en panna tills all vätska har dunstat. Tillsätt ett par msk smör och lite olivolja. Fräs svampen en stund, salta och peppra och tillsätt schalottenlöken.
2. Lägg i riset och låt det bli genomskinligt under omrörning. Tillsätt vinet och lite av den varma buljongen. Låt riset småkoka, rör om då och då och späd med buljong under tiden. Riset ska vara mjukt men ändå ha en fast kärna.
3. Avsluta med västerbottensosten, 2 msk smör, salt och peppar från kvarn.
4. Risotton ska vara så krämig att den rinner i kastrullen när man lutar på den.
5. Strö hackad persilja över och servera.



Crème brûlée med smak av guldgula hjortron
Ingredienser
2 dl hjortron 
1/2 dl strösocker 
1 st vaniljstång 
2 dl mjölk 
3 dl grädde 
2 msk socker
 6 st äggulor 
1/2 dl rårörsocker till gratinering
1. Värm ugnen till 150°. Lägg hjortron och socker i en kastrull. Hetta upp, sänk värmen och sjuda under omrörning i 3 minuter. Fördela hälften i fyra ugnssäkra portionsskålar och låt svalna.
2. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde och socker i en kastrull tillsammans med vaniljfröna och stången. Ta sedan upp vaniljstången. Vispa äggulorna i en skål. Slå den heta gräddmjölken över äggen under vispning. Fördela äggsmeten i formarna och ställ dem i en långpanna. Fyll långpannan med vatten så att det står två centimeter högt. Grädda i minst 20 minuter, kontrollera att krämen stelnat. Låt svalna. Hit kan rätten förberedas.
3. Strö över råsocker och ställ under grillen i 250 graders ugnsvärme, cirka två minuter eller tills sockret smält och blivit brunt och bubbligt. Lägg den sparade hjortronsylten på. Servera omedelbart.

/Eva




6 kommentarer:

  1. Vad kul, härligt recept också! Man vet många som border blogga :)

    /Maria
    www.matochliteannat.wordpress.com

    SvaraRadera
  2. Så klart vi ska använda det bästa årstiden och omgivningen har att erbjuda. Låter som en underbart god trerätters! Kan man få en inbjudan nästa gång ;-)

    SvaraRadera
  3. WOW!! vilken fantastisk härlig meny....allt lät ju hur gott som helst, och hjortron till brylé har jag nog inte testat värt att testa! =))

    SvaraRadera
  4. Kul med gästbloggare, röstar absolut för en egen blogg:)
    Den där c.b låter verkligen god, härlig smakbrytning med bären!

    SvaraRadera
  5. HÄRLIG meny och bra sagt, att äta efter säsong är både godast och bäst för alla <3

    Mmm, kantarellrisotto *dreglar lite*

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig meny med lokala råvaror:-)

    SvaraRadera