Förra veckans soppa skulle egentligen bli broccolisoppa, men vi har inte riktigt fått till den där jättegoda broccolisoppan som vi gjorde förr så jag ändrade mig och gjorde en variant av potatis- och purjolökssoppa istället.
Potatissoppa med parmesan
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
8 potatisar
4 msk smör
4 lagerblad
12 dl grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
socker,
3 vitlöksklyftor
8 potatisar
4 msk smör
4 lagerblad
12 dl grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
socker,
salt och vitpeppar
2 dl parmesan, riven
2 dl parmesan, riven
1 paket knaperstekt bacon
riven muskotnöt
färsk persilja
Skölj purjolöken och hacka den i bitar. Skala och hacka vitlöken. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Fräs lök, vitlök och potatis i smör i en stor kastrull och tillsätt lagerbladen.
riven muskotnöt
färsk persilja
Skölj purjolöken och hacka den i bitar. Skala och hacka vitlöken. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Fräs lök, vitlök och potatis i smör i en stor kastrull och tillsätt lagerbladen.
Slå på buljong och låt soppan sjuda i ca 30 minuter tills potatisen mjuknat.
Klipp baconet i små bitar och knaperstek i en panna.
Plocka bort lagerbladen och mixa soppan tillsammans med crème fraiche. Smaka av med socker, salt och lite peppar.
Vispa i den rivna parmesanen. Servera soppan tillsammans med baconströsslet och nyriven muskot.
Toppa med persilja.
Den blev riktigt god även om det kändes lite väl lyxigt att riva ner en hel bit parmesan.
Jag misslyckades stort när jag skulle mixa den och fick soppa över halva köket och hela mig. Jag kategoriserar den dock under Snabblagat ändå. :)
Jag tycker det är så himla svårt att fota mat och med den här årstidens mörker blir det inte lättare...
/Åsa
/Åsa
Ja det där med att få soppan över sig känner man ju igen... Men den här ser god ut.
SvaraRaderahttp://smaskelismaskens.blogspot.com
Hände samma sak för mig när jag skulle göra avokadosoppa :) men gott blev det och rent blev köket...
SvaraRadera/Maria
www.matochliteannat.wordpress.com
Det där är inte kul, men nått som dom flesta av oss råkat ut för! Jag har nästan gett upp matbilderna...maten är oftast god, men ser fruktansvärt oaptitlig ut på bild. Jag skulle vilja gå en kurs och lära mig fota mat....
SvaraRaderaSoppa är gott och den här ska jag allt göra någon dag framöver.
Må så gott!
Åh, potatissoppa och parmesan är en SÅ god kombination, jag är säker på att det här var toppen! Jag tycker också det är supersvårt med matfoton, det blir aldrig riktigt som man vill =(
SvaraRaderaLåter jättegott. Mycket parmesan det är vardagslyx det! Mixade du i en blender? Går inte med varma vätskor. I know... Fast jag kan tycka att det är svårt över huvudtaget att mixa soppor riktigt släta.
SvaraRaderaFotandet den mörka årstiden ska vi inte prata om. Men soppan ser jättegod ut!
Det är minsann inte lätt att "fota" mat. Speciellt inte för oss som inte inte är proffs på matfotografering. Vi kan ju inte hålla på att pröva oss fram i all evighet med många bilder. Vem vill äta en varm soppa kall??
SvaraRaderaSå gott med parmesanost i soppan, fast inte när den är över halva köket kanske...
SvaraRaderaKan bara hålla med om avsaknaden av ljuset, är sådan otrolig skillnad.