Följ min blogg med bloglovin

fredag 5 oktober 2012

Potatiskaka

Fredag igen och veckan har gått fort, jag har ju inte ens bloggat om förra helgens tjejmiddag.

Vi började med en laxtoast som bestod av levainbröd, lax som M rökt i röken, senapsdressing med dill och honung i, rostade solrosfrön och lite grönsaker.

Till varmrätt helstekte jag en bit innanlår av älgkalv och till köttet åt vi potatiskaka, balsamicosås och sallad på färska rödbetor.

Eva hjälpte mig att rodda ihop varmrätten och lägga upp den på tallrikarna och det är jag så tacksam över eftersom jag och steka/skära kött inte är nära vänner än.

Efterrätten har inte gjort sig förtjänt av ett eget inlägg, men får det i alla fall.



Jag har redan bloggat om potatiskakan, men då receptet efterfrågades så kommer det här igen:




Italiensk potatiskaka

2 paket bacon
5 st bakpotatisar
1 msk maizena
200 gram parmesanost
2 msk färsk basilika, finstrimlad
1 msk färsk timjan, finstrimlad
salt och peppar

Sätt ugnen på 190°.

Klä en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna, lägg baconskivorna omlott.

Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt. Blanda potatis, parmesanost, basilika, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Salta och peppra.

Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen.


Vik över baconändarna ovanpå. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas.

Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna, fortfarande under press, i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Man kan förbereda detta dagen innan.

Skär potatiskakan i tjocka skivor när de ska serveras och stek dem i lite smör i en stekpanna tills de är genomvarma och fått fin färg.

Det räcker till ca 8 pers.


Till köttet och potatiskakan drack vi SomeZin på BiB. Ett riktigt bra vin som vi ofta köper. Det är ganska fylligt, men passar ändå bra att även dricka efter maten.
systembolaget.se

När jag jobbat klart ikväll ska vi äta gott och sedan knölar vi nog ner oss soffan och kurerar våra förkylningar med att slappa och försöka att inte lalla med i Doobidoo... :)
 
Trevlig helg alla!
 
 
 

4 kommentarer:

  1. Vilken spännande potatisrätt. Det måste jag prova!!

    SvaraRadera
  2. Tack för en supermysig höstmiddag! Ljuvlig mat och sååå roligt att träffas!

    /Anneli

    SvaraRadera
  3. Mums vad gott =) Kika gärna in på min matblogg där du kan tävla i min nya tävling där du kan vinna mässbiljetter och biobiljetter =)

    SvaraRadera