Följ min blogg med bloglovin

söndag 20 januari 2013

Lax med västerbottensost

Igår åt vi en laxrätt som hade få ingredienser, men som blev helt fantastiskt god!

Jag är ju svag för de mesta som innehåller västerbottensost, men det var hög klass på middagen igår om jag får säga det själv. :)


Lax med västerbottensost 4 pers

Lax skuren i tunna skivor
2 dl riven västerbottensost
salt o peppar
3 dl grädde
1 dl vitt vin
½ fiskbuljongtärning
1 msk hummerfond

1 rödlök
rom
dill

Sätt ugnen på 200°. Lägg ut laxskivorna och fördela osten på skivorna, salta och peppra. Rulla ihop till rullar och lägg i en ugnssäker form. Smula i buljongen i grädden och blanda med vinet och hummerfonden. Slå grädden över fisken.
Ugnsstek ca 20 minuter i ugnen, 200°. 
Garnera med lökbitar, löjrom och dill. 

Vi åt pressad potatis till. Hoppa inte över garneringen!



Till fisken drack vi en fin chardonnay. 


Det är ett vin som kändes väldigt friskt, men hade samtidigt en mjuk ton. 
Vinet heter Rothschild Chardonnay och blev ett favoritvin!


/Åsa

PS Vi rekommenderade ju nyss ett vitt vin, men enligt min smak är vinet ovan godare! Och billigare. 

2 kommentarer:

  1. Älskar lax med västerbittenost på, gjorde det bland annat till jul! Bästa maten på hela dagen!

    SvaraRadera
  2. Den är så god!!...vi kallar denna rätt här för Laxgratäng på skellefteåvis fast vi har guldmos till.

    SvaraRadera