Följ min blogg med bloglovin

fredag 24 september 2010

Lingon- och kolapaj

Fredag och helg igen!

Här kommer receptet på en riktigt mumsig och söt paj!




Lingon- och Kolapaj

Pajdeg:

125 g kallt smör

2 msk socker

2½ dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

Blanda ihop pajdegen och lägg den i kylen en stund. Kavla ut degen i pajform. Nagga med gaffel och ställ in den i frysen 1 timme. Grädda pajskalet direkt från frysen ca 15 min i 200°.

Fyllning

4½ dl grädde

1½ dl socker

¾ dl ljus sirap

5 dl lingon

Blanda grädde, socker och sirap i en stor kastrull. Koka ihop på svag värme i ca 20-25 minuter till en gyllenbrun kola, rör under tiden i botten på kastrullen.

Lägg i lingonen och rör om. Låt svalna något och häll lingonkolan i pajskalet och servera med vispgrädde.




Just den här gången hoppade jag över att frysa pajdegen (det passar som inte in när man bakar med en sexåring, det räcker gott och väl med att kolan ska koka lääänge...).

/Åsa

1 kommentar: