Nu går ju längd-VM i Holmenkollen för fullt, tyvärr gick det lite sämre idag för våra svenska åkare.
Vi hoppas, tror och håller tummarna att det ska gå bättre resten av veckan!
Vi hoppas, tror och håller tummarna att det ska gå bättre resten av veckan!
Eftersom det är VM kommer här ett recept på supergoda (VM) rågbullar som vi hittade receptet till på Anna och Johan Olssons hemsida
Eftersom bullarna jäser äver natten går dom snabbt att baka ut till helgfrukosten!
Så här gjorde vi:
Jäst 3 gram eller 3 krm
Kallt vatten 300 g eller 3 dl
Vetemjöl special 180 g eller 3 dl
Rågmjöl 120 g eller 2 dl
Linfrö 20 g eller 2 msk
Russin 50 g eller 1 dl
Salt 8 g eller 1,5 tsk
På kvällen:
Rör ut jästen i vattnet ordentligt och tillsätt sedan alla ingredienser. Rör om med förslagsvis en träslev tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara lös. Täck bunken med en handduk och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.
På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i mitten och en till på nedersta falsen. Klicka ut degen till 8 bullar på ett bakplåtspapper liggandes på en bricka. Strö över lite rågmjöl, täck med en bakhandduk och låt jäsa i 30-40 minuter.
Gräddning:
Låt bakplåtspapperet glida över från brickan till den heta plåten i mitten av ugnen. Lägg sedan några isbitar på undre plåten och stäng luckan. Sänk värmen till 250 grader och grädda i 25 minuter.
Nu blir det en kopp te och en kvällsmacka!
Må Gott!
/Mattias
Gillar, gillar och gillar verkligen bullar som bara är att slänga in i ugnen på morgonen.
SvaraRaderaMmm, det här brödet lät jättegott! De ska jag absolut baka någon dag :)
SvaraRadera