Följ min blogg med bloglovin

måndag 28 februari 2011

Fettisdagsbullar

På tisdag nästa vecka är det fettisdag! Jag snittar väl på cirka två semlor i veckan sedan en dryg månad tillbaka. :)

Jag äter båda köpta och hemmagjorda och de hemmagjorda bullarna gör jag på ett recept som jag fått av mamma. Varje år ringer jag till henne och frågar efter receptet så nu lägger jag in det här så har jag det förhoppningsvis kvar till nästa år!
Hemligheten är att ha hjorthornssalt i!


Semlebullar
100 g margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
salt
1 dl strösocker
1 ägg
½ tsk hjorthornsalt
1 l vetemjöl

Värm mjölken till 37°. Lägg i margarinet så att det smälter. Rör ut jästen i degvätskan och blanda sedan i övriga ingredienser. Jobba till en slät deg.

Låt jäsa till nästan dubbel storlek.
Dela i 16 bitar och riv till runda bullar.
Låt jäsa igen och grädda sedan på 225-250° ca 8 minuter.Vi brukar göra mandelmassa genom att mixa mandel som blandas med socker och lite mjölk. Detta blandas sedan med inkråmet. Fyller bullen med mandelblandningen och toppar med grädde.

Hos oss blandar vi inte mandelmassa och grädde och hetvägg har aldrig existerat - hur äter du din semla?

Imorgon blir det andra bullar - VMbullar!

/Åsa


4 kommentarer:

 1. Lite olika här hemma hur vi äter fastlagsbullar. Anki är egentligen inte alls så förtjust så det blir absolut inte mer än 3 per år, varav minst 2 blir som hetvägg.
  Håkan äter gärna fastlagsbulle, gärna med den extra grädden och mandelmassan som Anki tar bort från sin! Hetvägg har han dock inte provat, tycker inte det känns som att det skulle vara hans smak.
  VM-bullar?

  SvaraRadera
 2. Åh så gott det är med semlor, bara att se en bild får det att vattnas i munnen på mig. Hjorthornssalt ska jag absolut prova nästa gång.

  SvaraRadera
 3. Jag har i år inte tjuvstartat med semlepremiären. Men Lowe har bestämt att vi ska gå på fik och äta bullar med pulver på ;-)

  SvaraRadera
 4. jag äter min semla med grädde blandat med innanmäte (kan man kalla det så?!)från bullen och pyttelite mandelmassa. mums!

  SvaraRadera