Följ min blogg med bloglovin

söndag 2 oktober 2011

Äppelpäppelpaj med vaniljsås

Förra helgen gjorde jag Världens godaste äppelsmulpaj. I senaste Buffé finns Tommy Myllymäkis äppelpaj och han påstår tvärsäkert att det är världens godaste!


Världens godaste äppelpaj

225 grader

800 g äpplen, skalade och klyftade
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt

125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havergryn
1½ dl socker
1½ tsk flingsalt

Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.
Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform.
Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.

Jodå, det är en jättegod äppelpaj!
Jag tyckte nog att saltsmaken blev för dominant (vilket säkert var meningen) och hade hellre haft mer kanel i.

Till äppelpajen gjorde jag en vaniljsås som också blev supergod!

Vaniljsås

2 dl mjölk
2 dl grädde
2 äggulor
2 msk maizena
2 msk socker
1 msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud under omrörning tills krämen tjocknar, den ska inte koka! Låt krämen svalna och servera till pajen!


Idag har vi haft långkok på spisen och ska snart äta. Doftar jättegott!

/Åsa




2 kommentarer:

  1. Vi såg också det receptet, spännande med allt flingsaltet i.
    Men, hur var den? Var det världens godaste?

    SvaraRadera